Sve što vam treba za putovanje zaista može da stane u jedan ranac - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Sve što vam treba za putovanje zaista može da stane u jedan ranac

Kad letiš low cost kompanijama, naučiš da spakuješ sve u ranac i počneš sa sažaljenjem da gledaš ljude koji vuku ogromne kofere po aerodromima brinući da nisu nešto zaboravili. Jer, zapravo, sve što ti je potrebno za bilo koje putovanje, čak i ako ideš na mjesec dana na drugi kraj…

Kad letiš low cost kompanijama, naučiš da spakuješ sve u ranac i počneš sa sažaljenjem da gledaš ljude koji vuku ogromne kofere po aerodromima brinući da nisu nešto zaboravili. Jer, zapravo, sve što ti je potrebno za bilo koje putovanje, čak i ako ideš na mjesec dana na drugi kraj svijeta – staje u jedan ranac, a ako se držiš spiska, nema šanse da nešto bitno zaboraviš.

Prvo uvijek spakujte pasoš, pare, kartu. Realno, putovanje propada jedino ako zaboravite nešto od toga.

Drugo, dobro se raspitajte o tome šta nudi smještaj u kom ćete odjsesti, jer ako ima perionicu veša, a kupatilo je opremljeno fenom za kosu i peškirima, higijenskih proizvodima i drugim neophodnim stvarima, ovo vam u startu štedi prostor.

Iskusni putnici savjetuju da prije početka pakovanja napravite spisak svega za šta mislite da će vam biti potrebno na putovanju.

Krenite sa stvarima koje su vam potrebne na svakodnevnom nivou, a znate da nećete moći da ih kupite tamo gdje ste se zaputili. Telefon i punjač, za početak. Ako pijete neki lijek svaki dan, a nije loše da imate i cijeli neseser u koji ćete, zlu ne trebalo, da spakujete antibiotike, lijekove za mučninu, probiotik, hanzaplast… Ili kad ne možete da se razbudite bez prave turske kafe, koju ćete retko gdje naći, ponesite iz loklane prodavnice kafu koju zalijete toplom vodom i gotova je, taman će vam leći na vrh torbe, a sprema se za minut.

Što se tiče odjeće, koja obično zauzme veći dio torbe, svedite je na minimum, ima mnogo načina za to.

Neki savjetuju da složite na gomilu sve što planirate da ponesete, pa onda se potrudite da tu gomilu prepolovite tako što ćete izbaciti “duplikate”, stvari koje se teško kombinuju, krpice koje nosite samo “za svaki slučaj”… Drugi se drže pravila “4-3-2-1” – 4 majice, 3 kompleta veša (donji veš i čarape), 2 šortsa (od kojih je jedan kupaći) i 1 pantalone. Ono što uvijek važi je da ne treba da pravite po jednu kombinaciju, već da se potrudite da komadi budu što usklađeniji i višefunkcionalni.

– Nosi deterdžent, stvari koje se brzo suše i peri sve dok putuješ. Po tom principu putujem deceniju sa svega par stvari – kaže Majk Ričard iz Vagabodnisha.

Takođe, mnogi stručnjaci za pakovanje preporučuju da garderobu rolate, a ne savijate, a u tutorijalima za efikasno pakovanje naići ćete i na trikove kao što su pakovanje čarapa u cipele, vezivanje odjeće gumicama… Planirajte da najkrupnije komade (jakna, duks, farmerke) nosite na sebi, i time štedite prostor. Od obuće je obično dovoljno da imate jedne udobne patike i jedne papuče (sandale, japanke), a čak i ako idete na ljetovanje možda ne bi bilo loše da spakujete neku laganu kabanicu.

Ne prejterujte ni s kozmetikom, koncentrišite se samo na osnovne stvari, a i ako nešto zaboravite, teško da ste se zaputili negdje gdje nema četkica za zube ili sapuna. Razmislite o kupovini manjih bočica u apotekama ili drogerijama, zbog ograničenja kada je u pitanju transport tečnosti u ručnom prtljagu. Birajte što tanji peškir.

Po džepovima možete da potrpate papirne i vlažne maramice, kesu koja uvijek zatreba, flašicu s vodom…

I kad sve to spakujete, shvatićete da 55x40x20 cm nije baš tako malo i vjerovatno još imate prostora.

Izvor:: Noizz.rs

Danas objavljeno

Lego kockice bi mogle spasiti singapurske koralne grebene

Vanja A

Peokret u slučaju Ikardi: Umjesto razvoda pomirili se Mauro i Vanda

Vanja A

Povećana želja za slatkim može biti znak demencije

Vanja A

Ostavite komentar