Sve što ste mislili da znate o kafi zaboravite - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Sve što ste mislili da znate o kafi zaboravite

Nova studija okrenula je naglavačke sve što ste mislili o kafi. Upravo je dokazano da svaka šolja kafe smanjuje rizik od zastoja srca za pet do 12 posto – po šolji!

Konzumiranje jedne ili više šoljica kafe dnevno može da smanjiti rizik od srčanog zastoja, rezultati su novog istraživanja. Ali omiljeni napitak mora da sadrži kofein.

Metaanaliza triju velikih studija pokazala je da je manji rizik od zastoja srca uočen kod osoba koje popiju više šolja kafe. Ali kafa bez kofeina nije imala isti učinak.

– Veza između kofeina i smanjenja rizika od zastoja srca iznenadila nas je – rekao je glavni autor studije dr David Kao, profesor kardiologije na medicinskom fakultetu u Aurori u Koloradu.

Ali to ne sme da bude zamena za zdrav život

– Kafa i kofein u opštoj populaciji često se smatraju “lošima” za srce jer ih ljudi povezuju sa lupanjem srca i visokim krvnim pritiskom. Konzistentan odnos između povećanja konzumacije kofeina i smanjenja razlika od zastoja srca tu pretpostavku okreće naglavačke – dodao je.

Ali iako rezultati dokazuju uzrok i učinak, ne znači da kafa može da bude zamena za zdrav život kad je zdravlje srca posredi, rekao je Kao. 

– Nema dovoljno jasnih dokaza da bismo zaključili da konzumacija kafe istom snagom smanjuje rizik od zastoja srca poput, na primer, prestanka pušenja, održavanja zdrave telesne težine ili vežbanja – dodao je doktor.

Beskofeinska kafa ne funkcioniše isto

Profesor Kao i njegove kolege analizirali su tri ranije sprovedene studije sa podacima prikupljenim među 21.000 Amerikanaca koje su pratili najmanje deset godina, a pili su do tri šoljice kafe dnevno.

U dve studije utvrđeno je da svaka šoljica kafe smanjuje rizik od zastoja srca od 5 do 12 posto po šoljici, u poređenju sa onima koji je nisu konzumirali.

U trećoj je ustanovljen 30 posto manji rizik među onima koji su pili najmanje dve šolje dnevno. Beskofeinska kafa nije izazvala takav učinak. Naprotiv, po jednoj studiji je čak povećala rizik od zastoja srca.

Danas objavljeno

Bezos najavio seriju “Gospodar prstenova: Prstenovi moći”

Vanja A

Život Joe Bidena obilježile su porodične tragedije u kojima je izgubio suprugu, kćerku i sina

Vanja A

Amal Clooney u hlačama koje baš svaku kombinaciju mogu učiniti posebnijom

Vanja A

Ostavite komentar