24. Januara 2022.

Sve što niste znali o alopeciji, opadanju kose na koje nisu imuni ni poznati

Big Portal

Alopecija je prilično česta i može se dogoditi iz raznih razloga. U većini slučajeva predstavlja tegobu više iz kozmetičkih i psiholoških razloga, a ponekad je i prvi znak važne sistemske bolesti. Najčešće do nje dolazi kada imunološki sistem napadne folikule dlake, a kao posljedica se javlja opadanje kose. Alopecija, također, ne bira ni godine, pa se može javiti i kod djece, ali i osoba starije životne dobi.

ŠTA UZROKUJE ALOPECIJU?

Alopecija je autoimuna bolest, što bi u prijevodu značilo da imunološki sistem napada tijelo, odnosno folikule dlake. Obično se javlja kod ljudi koji već imaju neku autoimunu bolest. Alopecije obuhvataju veliku grupu poremećaja s višestrukom i različitom etiologijom, a najčešća je androgena alopecija, odnosno gubitak kose muškog i ženskog tipa.

O ovoj temi razgovarali smo s dermatovenerologinjom Jasminom Begić, koja nam je pobliže objasnila o kakvoj bolesti je riječ, koji su njeni najčešći uzroci te kako se liječi.

– U ambulantama najčešće viđamo alopecije reverzibilnog toka, a to znači da nakon izvjesnog vremena ili liječenja dolazi do potpunog oporavka vlasišta i da kosa ponovo naraste. Najčešće, što mi vidimo kroz praksu u našoj ambulanti u Općoj bolnici, jesu alopecije koje imaju pojedinačna žarišta ili više njih, a mogu biti zahvaćeni i brada, obrve ili neki drugi dijelovi tijela gdje postoje folikuli dlake – kazala je Begić.

Naglasila je da je najčešći uzrok alopecije fokus u organizmu, a to može biti upala grla, pokvareni zub ili neko žarište na zubu, upala sinusa ili pak upala unutrašnjih organa.

– Usljed tih procesa koji se razvijaju u organizmu, mikrobi se putem krvi šire kroz organizam i kao posljedica nastaje alopecija. Saniranjem tog žarišta dolazi do obrastanja žarišta na kosi – objasnila je dermatovenerologinja te dodala kako alopeciju može izazvati i stres.

– U posljednje vrijeme primijetili smo da, osim organskih žarišta, zbog stresa uzrokovanog posljedicama pandemije Corona virusa javlja se alopecija. Pacijenti koji su preležali Covid često nam dolaze s prorijeđenim tjemenom.

Istakla je i da je otkriven novi uzročnik alopecije, a to su grinje.

– S obzirom na to da imamo jako aero zagađenje, primijetili smo da je u vrijeme zimskog perioda, kada je Sarajevo bilo proglašeno najzagađenijim gradom u svijetu, povećan broj pacijenata koji su dolazili zbog tog problema. Tada smo otkrili grinje, koje su se nalazile na vlasištu.

dr. Jasmina Begić

SIMPTOMI I LIJEČENJE

Glavni simptom alopecije je opadanje kose, ali i dlaka s drugih dijelova tijela poput obrva, trepavica, brade. Gubitak kose je veoma vidljiv, jer ostavlja ovalne oblike gole kože na glavi. Kod poremećaja alopecije kosa se mnogo brže gubi nego kada je riječ o sezonskom opadanju kose, a kosa više opada ako je vani hladnije.

– S jednim multidisciplinarnim pristupom rješavanja žarišta dobijamo dobar ishod. Najčešće pacijente uputimo na analizu krvne slike, kod stomatologa ili na neke druge laboratorijske pretrage. Kada se pronađe fokus, idemo na saniranje žarišta. Naravno, za sve to je potrebno neko vrijeme, do pola godine, ali s lokalnom terapijom, koja podrazumijeva multivitaminske preparate koji jačaju kvalitet kose, šampone protiv ispadanja kose, losione i ampule, koji se utrljavaju na mjesto žarišta, postižemo dobar efekt – kazala je i dodala da se rade i brisovi kože s vlasišta, kako bi se isključile neke virusne ili bakterijske infekcije.

– Najbolji pokazatelj obnove žarišta su folikuli koji se vide na mjestu gdje je kosa nestala. Prvo se pojave svjetlije dlake, a kasnije kosa poprima i kvalitet i boju dlake kakva je bila primarno – objašnjava Begić.

Najteži oblik alopecije je totalna alopecija koja može učiniti da dlaka nestane na cijelom vlasištu. Ova vrsta alopecije ima potpuno drugačiju proceduru i zahtijeva drugačiju terapiju, koja uključuje čak i kortikosteroide.

Samo slijeđenjem uputa dermatologa pacijent se može u potpunosti oporaviti od ovog poremećaja.

Prirodni preparati 

Oni koji vjeruju prirodnim lijekovima alopeciju mogu liječiti prirodnim preparatima poput ricinusovog ulja, koje je poznato po tome što pospješuje rast dlaka, ali efikasna su i ulja ruzmarina, čajevca, peperminta, te ispiranje kose koprivinom vodom.

 Poznati koji su se borili s alopecijom

Ni slavne dame nisu otporne na ovaj poremećaj. Naime, mnoge od njih su javno govorile kako su se borile s alopecijom, a najglasnija među njima bila je Jada Pinkett Smitt, koja i dan-danas muku muči s ovim poremećajem.

Na kraju se ošišala skroz naćelavo, pa je sada vrlo često možete vidjeti kako nosi turbane. Iako je uzimala steroide, to joj nije pomoglo da oporavi svoju kosu.

– Kada mi je kosa zamotana, osjećam se kao kraljica. Volim nositi turban – kazala je Pinkett Smith.

ROSIE O’DONNELL

Američka komičarka Rosie O’Donnell nikada nije previše govorila o svom privatnom životu, no 2016. izjavila je kako se bori s alopecijom, odnosno muškom ćelavošću. Iako nije poznato je li liječila alopeciju, glumica i dan-danas nosi kratku frizuru, ali joj je tjeme prekriveno kosom.

TYRA BANKS

Američki super model Tyra Banks, iako je poznata po svom besprijekornom izgledu, zbog stresa koji je imala dok je pisala svoju knjigu „Modelland“ dobila je alopeciju. Ono što je pozitivno jeste da Banks nije dugo patila od ovog poremećaja, te da se veoma brzo opravila.

VIOLA DAVIS

Glumica Viola Davis također se morala boriti s alopecijom izazvanom stresom.

Na početku je stalno nosila perike, bilo da je išla na događaje, vježbanje ili dok je bila sama u kući. Međutim, s vremenom je odlučila da ne nosi perike, već jako kratku frizuru.

SELMA BLAIR

CHRISTINA AGUILERA

Christina Aguilera se vrlo rano suočila s alopecijom, no o ovom poremećaju pjevačica nikada nije željela govoriti. Vrlo brzo su se pojavile fotografije na kojima pjevačica ima velike rupe u glavi.  Christina je zbog toga često na nastupima nosila perike. Čini se da se danas Christina u potpunosti oporavila od ovog poremećaja.

Azra.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare