SVE NA RAVNE ČASTI: Pozorišni stvaraoci u SAD protestuju zbog rasne neravnopravnosti - BIGportal.ba
Magazin Showbiz

SVE NA RAVNE ČASTI: Pozorišni stvaraoci u SAD protestuju zbog rasne neravnopravnosti

ANTIRASISTIČKI protesti u SAD zbog ubistva nenaoružanog Afroamerikanca Džordža Flojda uveliko su ušli u novu fazu: sve glasnije se čuju imperativi za veća prava “obojenih” u svim, pa i u umetničkim sferama života.

Ovih dana su se oglasili pozorišni stvaraoci, okupljeni u grupi koja je dobila naziv po njihovoj prvoj zajedničkoj izjavi – “Vidimo se, White American Theatre”. Svoje ciljeve i zahteve “okačili” su na društvenim mrežama, a koji bi, ako budu usvojeni, – predstavljali veliko restrukturiranje pozorišnog sistema u SAD.

Početnu izjavu potpisalo je više od 300 umetnika, da bi ih ubrzo potom na hiljade ljudi podržalo na društvenim mrežama. Između ostalih, Stefani Ibara (umetnička direktorka “Baltimor centra Stejdž”) oglasila se rečima: “Stalno govorimo o ljudskim pravima, a činjenica je da i oni koji nisu Afroamerikanci uviđaju da uslovi u kojima se radi u pozorištu nisu pravedni i humani, na mnogo načina”.

Organizacija “Vidimo se, White American Theatre” samo je jedna od nekoliko aktuelnih grupacija koje se zalažu za promene u pozorišnoj industriji. Nedavno se pojavila i nova, Black Theatre United, koja je na prvom onlajn sastanku zaključila da je (za početak) najnužnije usaglašavanje zajedničkih ciljeva koji bi doveli do ravnopravnosti u teatru.

Zato se gotovo ultimativno traži da američki starosedeoci i svi oni koji ne pripadaju beloj rasi u doglednoj budućnosti čine bar polovinu umetnika (pisaca, reditelja, dizajnera) na pozornici, ali da brojčano adekvatno budu zastupljeni i u drugim neumetničkim sektorima. Od vlasnika pozorišta očekuju da “preimenuju” polovinu teatara po “obojenim” umetnicima, kao i da se 50 odsto pozorišnih priča odnosi na taj deo američke populacije. Raspodelu “na ravne časti” traže i za nagradu Toni: ne samo kad se radi o nominovanim kandidatima već i o zastupljenosti u članstvu žirija za dodelu ovog priznanja. Da podsetimo, reč je o najprestižnijoj nagradi u oblasti američkog pozorišta (ustanovljenoj 1947. godine), a njen žiri čini čak sedam stotina članova.

Danas objavljeno

Metode za poboljšanje produktivnosti

Vanja A

Neprijatne mirise zagorjelog ručka možete ukloniti pomoću jednostavnih trikova

Vanja A

Smrt prvog supruga Brigitte Macron dugo je krila: Njega i djecu ostavila zbog 15-godišnjeg učenika

Vanja A

Ostavite komentar