SVE MJERE OSTAJU NA SNAZI Šeranić: Porodična okupljanja su najčešća žarišta virusa korona - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

SVE MJERE OSTAJU NA SNAZI Šeranić: Porodična okupljanja su najčešća žarišta virusa korona

Republički štab za vanredne situacije je potvrdio sve mjere koje su do sada bile na snazi, do 6. jula, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

To se odnosi na obavezno nošenje maske u zatvorenom javnom prostoru, na održavanje distance, obaveznu dezinfekciju, na poštovanje posebnih preporuka Instituta za javno zdravstvo za poslovne subjekte, te zabranu okupljanja više od 50 ljudi u zatvorenim javnim prostorima, a ostaje i ograničenje rada poslovnih subjekata do 23 časa. Sve to propisano je u skladu sa pogoršanjem epidemiološke situacije u RS u posljednjih sedam dana.

Najnovije informacije o epidemiološkoj situaciji su razmotrene i na sjednici Republičkog štaba za vanredne situacije, rekao je Šeranić

Po njegovim riječima, do 10 odsto novozaraženih su oni koji su se javili u zdravstvene ustanove sa simpotomima, a ostali su uglavnom potvrđeni kontakti prethodno pozitivnih osoba.

– Okupljanja, a najčešće porodična, su najčešća žarišta virusa. Imali smo potvrde i o ljudima koji su putovali i tako došli u situaciju da se zaraze i prenesu zarazu dalje na svoje ukućane i okolinu. Pojedina žarišta su i radna mjesta u RS i zato apelujemo da se sprovode mjere koje su propisane na takvim mjestima. Većina zaraženih u prošloj sedmici su mlađe i srednje životne dobi. Mnogo je manje starijih od 65 godina – rekao je Šeranić.

Kako je rekao, primjećeno je da su od 1. juna otvorene granice i povećano kretanje stanovništva.
– Imamo i opuštanje svih nas u zajednici kada je u pitanju poštovanjem mjera – dodao je ministar.

Istakao je da su svjesni da je sve ovo malo i dosadilo građanima.

– Ali moramo zadržati odgovorno ponašanje. Fizička distanca, nošenje maske i pranje ruku su jedini alati koje imamo u borbi protiv virusa, jer vakcine još nema – rekao je Šeranić.

Što se tiče preporuka za korištenje odmora, ostaju na snazi one za fizičku distancu koja je najpodesnija kada ste u takvim situacijama.

– Dali smo dopuštenje za individualne sportove, ali masovna okupljanja su i dalje pod zabranom u smislu obavljanja profesionalnih sportskih aktivnosti – precizirao je Šeranić.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

U Kragujevcu zemljotres 3,3 stepena Rihterove skale

M.

Američki podaci govore da je Nikola Špirić umiješan u tešku korupciju: BiH tek traži detalje

M.

Plenković: Na tržištu vakcina je na djelu “kidnapovanje”

M.

Ostavite komentar