Samo za vas smo pronašli recepte koji će probuditi sva vaša čula, brzo se prave, a još brže nestaju sa stola
S heljdom
Sastojci:
400 g mješanog heljdinog brašna (60 posto heljda i 40 posto bijelo brašno)
250 ml tople vode
2 supene kašike maslinovog ulja
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
1 kesica suhog kvasca
Priprema:
U posudu stavite suhe sastojke, brašno, suhi kvasac, so, šećer i sodu. Zatim ulje i toplu vodu i sve zajedno dobro umijesite. Zamijesite tijesto i ostavite 30-ak minuta da odmara. U podmazanom i pobrašnjenom kalupu ili s pek papirom usuti tijesto, poravnati ga i premazati maslinovim uljem. Ostaviti ga takvog da odmara još 30 minuta. Peći u zagrijanoj rerni na 220 Celzijevih stepeni 30-40 minuta. Pečeni hljeb izvaditi iz kalupa i ostaviti da malo odmara.
S maslinama i maslinovim uljem
Sastojci:
600 g brašna
6 kašika maslinovog ulja
15 listova ruzmarina
pola kašičice soli
3 dcl vode
1 kašika suhog kvasca
150 g crnih maslina
malo maslinovog ulja za poprskati hljeb prije pečenja
Priprema:
Maslinama odstranite koštice te ih izrežite na kolutiće. Maslinovom ulju dodajte listiće ruzmarina te stavite grijati na vatru (ne smije prokuhati). Kad ulje poprimi miris, uklonite listove. U ulje dodajte so, vodu i 500 grama brašna s kvascem. Dobro miješajte mikserom da se spoje svi sastojci (10-ak minuta). Nemojte dodavati masline ako miksate mikserom, jer ih možete smrviti. Po potrebi dodajite pomalo ostatak brašna. Ostavite pokriveno na toplom mjestu dok ne udvostruči. Nadignuto tijesto lagano premijesite rukama na lagano pobrašnjenoj radnoj plohi . Tijesto mora biti mekano, dodajte brašna ukoliko vam se baš mnogo lijepi, ali više od 600 grama brašna ne biste trebali potrošiti. Pouljite kalup za hljeb, stavite unutra tijesto te pustite da ponovo nadođe, 30 ak minuta, a potom poprskajte uljem, po želji razrežite i ostavite još 10-ak minuta nek odmori. Stavite peći u prethodno zagrijanu rernu na 210 Celzijevih stepeni otprilike 35 minuta. Pečeni hljeb izvadite iz peći, stavite na rešetku te ga omotajte čistom kuhinjskom krpom da se hladi.
Sa sjemenkama i orašastim plodovima
Sastojci:
100 g tikvinih sjemenki
100 g suncokretovih sjemenki
100 g lanenih sjemenki
100 g oraha
100 g lješnjaka
150 ml vode
4 jaja
50 ml maslinovog ili kokosovog ulja
12 g soli
Priprema:
Operite sve sjemenke pod mlazom vode, a orahe i lješnjake namočite 30 minuta, te ih krupno nasjeckajte. Istucite jaja te sjedinite mokre sastojke. Sve izmiješajte i stavite u četvrtasti kalup za pečenje obložen pek papirom. Pecite jedan sat na 165 Celzijevih stepeni. Jaja možete zamijeniti mljevenim lanenim sjemenkama koje ste prethodno namočili u vodi.
Od samo pet sastojaka
Sastojci:
500 g brašna
450 ml vode
Kvasac
3 kašike sirćeta
5 kašičica soli
Priprema:
Sirće djeluje u ovom receptu kao prirodni ferment, tako da ne morate vječno čekati da se kvasac „digne“. Stavite kvasac u malo tople vode te miješajte dok se ne rastopi.
Zamijesite brašno, sirće, so i kvasac s vodom u glatko tijesto, te ga prebacite u pobrašnjeni kalup za hljeb. Stavite u nezagrijanu rernu, pored stavite posudu s vodom te pecite otprilike jedan sat na 200 Celzijevih stepeni. I gotovo!
S bijelim lukom
Sastojci za tijesto:
500 g brašna
1 kašičica šećera
1 ½ kašika soli
1 suhi kvasac
280 ml mlake vode
2 kašike maslinovog ulja
Sastojci za fil:
2 čehna bijelog luka
150 g putera
1 kašičica soli
1 kašičica bibera
1 kašika nasjeckanih listića peršuna
1 jaje
Priprema:
Pomiješajte brašno i kvasac u posudi. Zatim dodajte so, šećer, mlaku vodu i ulje. Miksajte sastojke otprilike tri minute, dok ne dobijete glatko tijesto. Prekrijte kuhinjskom krpom te ostavite da odstoji 45 minuta. Za fil istisnite bijeli luk te pomiješajte s mekim puterom. Dodaj so, biber i peršun te ostavite da odstoji. Premažite kalup za hljeb uljem ili puterom. Premijesite tijesto na pobrašnjenoj površini te razdijelite na otprilike 20 komada. Svaki komad spljoštite te po sredini premažite puterom s bijelim lukom. Svaki komad tijesta zatim oblikujte u kuglu, stavite sve u kalup te ostavite prekriveno da odstoji još 30-ak minuta. U međuvremenu, zagrijte rernu na 180 Celzijevih stepeni. Razmutite jaje te njima premažite komade tijesta. Pecite 30 minuta.
Bezglutenski
Sastojci:
3 čaše prosijanog bezglutenskog namjenskog brašna
200 ml mlake vode
200 ml mlijeka
50 ml ulja ili margarina
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
½ vrećice kvasca
Za premazivanje:
1 jaje
Priprema:
Kvasac rastopite u mlakoj vodi i mlijeku, a zatim ga umiješajte u ⅔ ukupne količine brašna te dodajte margarin ili ulje i so. Sastojke miješajte električnom miješalicom (spiralni nastavci) 10-ak minuta, dok ne dobijete homogeno mekano tijesto. Smjesu ostavite dizati na toplom mjestu, dok se volumen ne udvostruči. U dignuto tijesto dodajte ostatak brašna, ponovno promiješajte i stavite u uljem namazan duguljasti kalup. Tijesto u kalupu izravnajte mokrom rukom, premažite uljem, pokrijte krpom i pustite da se ponovno diže. Dignuto tijesto premažite razmućenim jajetom i stavite peći u rernu zagrijanu na 200 Celzijevih stepeni 40-ak minuta.
Banana hljeb
Sastojci:
3 zrele banane
1 jaje
prstohvat soli
50 ml ulja
1,5 šoljica mekog brašna
1 šoljica šećera
1 kašičica praška za pecivo ili sode bikarbone
Po želji: kokos, čokolada, orasi, bademi, lješnjaci, jabuka..
Priprema:
Rernu zagrijte na 180 Celzijevih stepeni. U posudi izdrobite banane, dodajte im umućeno jaje, prstohvat soli i ulje. Sve zajedno dobro izmiješajte. Zatim u to dodajte brašno, šećer i prašak za pecivo. Ponovno sve zajedno dobro izmiješajte. Po želji sada dodajte malo kokosa, čokolade, oraha, lješnjaka, badema, grožđica, ostalog suhog voća ili kakaa.
Tepsiju obložite masnim papirom za pečenje, smjesu izlijte u tepsiju, malo poravnajte i stavite peći 40-ak minuta. Probajte čačkalicom kada je gotov, čačkalica bi trebala van izaći suha. Kolač čuvajte u plastičnoj posudi da ostane svjež i nekoliko dana.
Kako sačuvati hljeb?
Bijeli, kukuruzni ili raževi, svi ovi okusi odlični su samo pod jednim uslovom, dok je hljeb svjež. No, ako imate velike količine hljeba u kojima želite što duže uživati bez straha od pojave crnih pljesnivih tačkica, koji bi na kraju završio u smeću, stručnjacima kažu – zamrznite ga. Evo kako da to izvedete na pravilan način.
Narezati ili nenarezati hljeb?
Prije nego što hljeb ubacite u zamrzivač razmislite kako ćete ga poslije upotrebljavati. Na primjer, ako želite upotrijebiti za sendvič, idealno bi bilo da ga narežete na kriške. Ostatak hljeba može ostati u jednom komadu, osim ako ne procijenite da će vam poslije trebati u manjim dijelovima.
Zamrzavanje hljeba zahtijeva umotavanje
Nakon što narežete hljeb, potrebno ga je zamotati u čistu plastičnu foliju. Slobodno upotrijebite i malo snage, jer što ostavite manje zraka između hljeba i plastične folije, hljeb će nakon odmrzavanja biti bolje teksture. Hljeb zatim stavite u plastičnu vrećicu, čak i dvije. Dvostruki plastični omotač omogućit će hljebu da u smrznutom okruženju „preživi“ skoro šest mjeseci.
Odmrzavanje
Kako biste svoj hljeb vratili ponovo u život, najprije ga izvadite iz zamrzivača, a zatim mu omogućite da postigne sobnu temperaturu. Kako će za ovaj proces biti će potrebno nekoliko sati, posebno ako je riječ o cijelom hljebu, najbolje bi bilo da korištenje planirate večer unaprijed. Nakon odmrzavanja, hljeb stavite na lim za pečenje, a zatim ubacite u rernu na 170 Celzijevih stepeni, na desetak minuta. Hljeb bi u ovoj fazi trebao dobiti ukusnu hrskavu koricu, dok bi unutrašnjost trebala postati topla.
Azra.