Sve manje novogodišnjeg vatrometa u Evropi - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Sve manje novogodišnjeg vatrometa u Evropi

Nova godina je sinonim za vatromet na centralnom gradskom trgu, ali mnoge evropske zemlje pokušavaju da smire nivo buke, zagađenja, ali i opasnosti koji donose praznične eksplozije.

Vlasti u Švedskoj su odlučile: ovo će biti prva Nova godina u kojoj će vatromet i rakete smeti da kupuju i ispaljuju samo oni koji imaju državnu dozvolu.

Ona se dobija pohađanjem desetodnevnog kursa u svojoj opštini, uz obrazloženje zašto vam je potrebna pirotehnička obuka. Ali, pošto je veliki broj raketa prodat pre stupanja zakona na snagu, očekuje se da će sve biti ispaljene za ove praznike jer su nabavljene pre zabrane.

U Nemačkoj, takođe, pokušavaju da ograniče pirotehničko slavlje, ali je za sada odluka u velikim gradovima prepuštena opštinskim vlastima.

Petarde i rakete su već zabranjene u većini opština u Kelnu i Minhenu, dok je znatan broj manjih gradova odluku doneo na gradskom nivou.

Protivnici praznične pirotehnike ukazuju da se tako pojačava zagađenje vazduha, a kad eksplodira 47 hiljada tona petardi uvezenih tokom godine, posledice će osetiti svi.

U Italiji, gde takođe vole slavlje uz pucnjavu, policija upozorava na nove strahovito opasne petarde nazvane “Kvota 100”. Sadrže 700 do 800 grama eksploziva i mogu da budu razorne kao prave bombe.

Njihova prodaja je zabranjena, uhapšeno je nekoliko preprodavaca, a italijanska policija navodi da su nadmašile dosadašnje šampione – seriju petardi pravljenih kao lutke Osame Bin Ladena, za kojima slede Sadamova glava, Terminator i petarda Vezuv.

Za to vreme u Poljskoj, na zahtev vlasnika pasa koji su traumirani novogodišnjom pucnjavom, petarde su zabranjene u većini gradova na glavnim trgovima.

Ipak, prodaja se odvija bez zabrane mada mnogi ocenjuju da će ovo biti poslednja Nova godina kad ste u Poljskoj mogli lako da kupite, i još lakše upotrebite petarde, rakete i vatromet. Već za sledeću, kažu poznavaoci, primeniće se mere zaštite od opšte opasnosti.

Izvor: Novosti

Danas objavljeno

10 znakova da ste svom muškarcu centar svijeta

Vanja A

Ona sve uspije naplatiti: Pripreme za vjenčanje bogatašice Paris Hilton moći ćemo gledati uživo

Vanja A

DNK analizom otkriven praunuk poglavice Bik Koji Sjedi

Vanja A

Ostavite komentar