9. Jula 2022.

Sve manje novca za režije: Napuštanje grada i siromaštvo stopiraju plaćanje računa

Big Portal

Poskupljenja i mala primanja tjeraju mnoge da štede gdje god mogu, a kada već “dogori do nokta” onda traže prekid ugovora za grijanje, vodu ili odvoz smeća.

Ima primjera i kada ljudi jednostavno u stanu ne borave stalno, pa je to razlog zašto su se isključili sa mreže.
Procedura

Sagovornica Srpskainfo iz Kočićevog vijenca planira da renovira stan i smetaju joj dva radijatora na zidu koja želi da izbije. U stanu je samo radnim danima, vikendom ne, pa joj grijanje ne treba non-stop.

– Do sada sam plaćala više od 70 KM mjesečno cijelu godinu. U “Eko toplanama” su bili više nego profesionalni; odmah su me uputili u proceduru. Za početak mi je trebala saglasnost Zajednice etažnih vlasnika da se mogu isključiti, koju sam bez problema dobila, jer u zgradi postoje stanovi koji su se isključili. Zahtjev za isključenje sam platila 35 KM – pojašnjava naša sagovornica.

Nakon toga su iz preduzeća “Eko toplane” javili kada će doći da pregledaju stan i zgradu.

– Došli su, vidjeli kuda idu vodovi i isključili me. Ostatak cijevi su izolovali – priča ona.

Pad broja zahtjeva

U Privrednom društvu “Eko toplane” trenutno imaju 159 zahtjeva za isključenje sa sistema daljinskog grijanja. Za sada je 78 korisnika isključeno nakon ispoštovane kompletne procedure, dok su preostali zahtjevi u proceduri. Prema njihovim podacima, broj isključenih korisnika 2019. godine bio je 563, naredne godine sa sistema daljinskog grijanja isključio se 461 korisnik, dok je prošle godine isključen 381 potrošač sa toplifikacione mreže.

– To jasno pokazuje trend opadanja isključenih korisnika iz godine u godinu, što je pokazatelj poboljšanja kvaliteta isporuke toplotne energije – kažu iz preduzeća “Eko toplane”.

Njihovi korisnici koji se isključuju sa mreže najčešće to čine jer u stanu niko ne boravi, jer su vlasnici u inostranstvu ili posjeduju više nekretnina… Jedan od razloga je i loša finansijska situacija i nemogućnost plaćanja računa.

– Razlog za isključenje koji korisnici navode je i nezadovoljavajući kvalitet grijanja, što je s jedne strane objektivan razlog, s obzirom na dotrajalost toplifikacione mreže i neophodnosti njene rekonstrukcije u cilju uspostavljanja što boljeg kvaliteta grijanja u svim dijelovima grada. Poznato je da je mreža stara 50 godina, a na pojedinim dijelovima nije mijenjana svih ovih godina. Bilježe se veliki gubici toplotne energije, samim tim je i slabiji kvalitet isporuke u pojedinim dijelovima grada, česti su kvarovi, posebno početkom sezone dok se isporuka ne stabilizuje – ističu iz “Eko toplana”.

Povremena potrošnja

U “Vodovodu”, kako su nam rekli, nemaju podatak o razlozima odjavljivanja s vodovodne mreže.

– Kad su u pitanju objekti koji su priključeni na vodovodnu mrežu, a potrošači koriste vodu povremeno, u evidenciji Društva vode se kao povremena potrošnja – rečeno je za Srpskainfo.

Ni 14 dana od poslatih pitanja da li se sugrađani odjavljuju sa elektro-mreže zbog nemogućnosti da plaćaju račune ili jer napuštaju grad, iz “Elektrokrajine” nismo dobili odgovor.

U “Čistoći” AD Banjaluka su nam potvrdili da zaprimaju zahtjeve sa molbom za oslobađanje plaćanja usluge iz razloga što sugrađani “nisu u mogućnosti da plaćaju jer se svrstavaju u kategoriju socijalno ugroženog stanovništva, kao i u slučaju napuštanja područja grada ili ruralnog područja na kojima imaju stalno prebivalište”.

Odgovornost i na ZEV

Iz Eko toplana navode da ulažu sve napore i resurse da saniraju mrežu i smanje gubitke i kvarove. Međutim, rekonstrukcija i kompletna obnova mreže je u nadležnosti Grada.

– Na kvalitet grijanja ne utiče samo sistem daljinskog grijanja, nego i kvalitet stambenih objekata, toplotna izolacija, stolarija, kao i redovno održavanje unutrašnjih i zajedničkih unutrašnjih instalacija, što nažalost nije dovoljno poznato svim korisnicima. Zato se odgovornost za nezadovoljavajući kvalitet grijanja često prebacuje isključivo na isporučioca toplotne energije, iako je veliki dio odgovornosti i na zajednicama etažnih vlasnika, kao i na pojedinačnim korisnicima – poručuju iz “Eko toplana”.

Željka Knežević, Srpskainfo
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare