Sve lošija situacija u Sloveniji, razmišlja se o uvođenju dodatnih mjera - BIGportal.ba
Region Vijesti

Sve lošija situacija u Sloveniji, razmišlja se o uvođenju dodatnih mjera

Zbog daljeg pogoršanja epidemiološke situacije u Sloveniji se pojačavaju kontrole putnika u javnom saobraćaju, a razmišlja se i o uvođenju dodatnih mjera premda ih Vlada za sada ne najavljuje.

Inspektori provjeravaju kovid potvrde
Četvrti talas epidemije ne jenjava, pa je u zadnja 24 sata potvrđeno 707 novih zaraza, skoro dvostruko više nego prije sedam dana. Jedanaest oboljelih je preminulo, a udio pozitivnih testova iznosio je 34 posto, najviše do sada od početka epidemije.

Budući da se javni prevoz smatra mjestom izrazitog širenja zaraze, vlada je danas objavila da su inspektori počeli pooštreno provjeravati kovid propusnice te sankcionisati one koji ih nemaju.

Uz to, direktor nacionalnog Instituta za javno zdravlje (NIJZ) Milan Krek upozorio je ovih dana da je virusa mnogo i u studentskoj populaciji te da bi jedna od idućih mjera zato moglo biti ponovni prelazak na online nastavu.

Uskoro bi mogle stići oštrije mjere
Članica vladinog tima za kovid 19 Irena Košek Grmek izjavila je za Slovensku televiziju da upozorava mlade koji ove sedmice imaju školske praznike da se suzdrže od većih okupljanja i zabava, a sve druge da se drže osnovnih protivepidemijskih mjera, kako se stanje ne bi i dalje pogoršavalo.

Epidemiolozi posebno upozoravaju na sve veći pritisak na bolnice u kojima je trenutno 493 kovid pacijenata, od čega 127 na intenzivnim odjeljenjima. Prema ranijoj strategiji Vlade, iduće izrazitije zaoštravanje mjera uvelo bi se nakon što broj oboljelih na intenzivnom odjeljenjima bolnica pređe 150, što se uz ovaj trend može očekivati uskoro.

Kad se to dogodi, strategija koju je u septembru prihvatila vlada predviđa da bi na posao mogli dolaziti samo oni koji su vakcinisani ili preboljeli koronu, a isto bi važilo i za većinu drugih aktivnosti, za prevoz, za posjetu trgovačkim centrima i slično. Vlada za sada ne najavljuje nove mjere, ali i dalje poziva na vakcinisanje kao najsigurniju zaštitu, ali do sada se punim dozama vakcine zaštitilo samo 53 posto ukupne populacije.

(Index.hr)

Danas objavljeno

“Meteorološka bomba”; pogodilo ih najveće nevrijeme u poslednjih 50 godina

M.

Tri miliona vakcina stiglo u BiH, a tek 800.000 vakcinisano

M.

Na snazi i crveni, i narandžasti i žuti alarm zbog kiše i vjetra

M.

Ostavite komentar