Borba između šećera i masti traje već poprilično dugo pa su istraživači odlučili saznati šta se tačno događa s našim tijelom nakon konzumiranja većih količina šećera ili masti te koja od te dvije namirnice ima veći uticaj na povećanje kilograma.
No u mnogim dijelovima svijeta ova dva sastojka se rijetko jedu sama. Uzmite krofne kao primjer. Mekano tijesto duboko prženo u ulju te punjeno marmeladom ili čokoladom klasična je kombinacija šećera i masti, a tom bogatom okusu teško je odoliti.
Međutim sve više dokaza sugeriše da, kada se jede sama, masnoća ne pridonosi povećanju tjelesne težine. S druge strane, na desetine studija pokazuje da to pravilo ne vrijedi kada je u pitanju šećer. Ako ga jedete u bilo kakvom obliku, vjerovatno će uticati na povećanje težine.
Na tom je tragu i nedavna studija čiji rezultati dokazuju da je ispijanje zaslađenih pića povezano s rizikom od prerane smrti.
Index