Sve je počelo sa četiri časne sestre, vratile se s Kosmeta - BIGportal.ba
Region Vijesti

Sve je počelo sa četiri časne sestre, vratile se s Kosmeta

Đakovački samostan Milosrdnih sestara sv. Križa je potvrdio da je deset sestara pozitivno na koronavirus, ali ne znaju na koji način je došlo do zaraze.

“U nedelju 21. juna četiri sestre dobile su temperaturu o čemu su obavestile svoju lekarku koja je potom izvestila epidemiologa. Nakon toga testirano je ukupno 12 sestara od kojih je deset pozitivno”, saopštio je samostan.

“Ne znamo na koji je način došlo do kontakta s koronavirusom, jer su se sve vreme epidemije sestre pridržavale mjera. Od danas je svaka sestra u samoizolaciji, nemamo nikakvih zajedničkih aktivnosti. Isto tako, do daljnjeg je zatvoren Dnevni boravak centra ‘Amadea’ i Dečji vrtić ‘Sunčev sjaj Nazaret'”, izvestili su iz samostana.

Napominju kako je u samostanu trenutno oko 180 sestara, a prosečna dob je 69 godina.

“Ovim putem molimo javnost za razumevanje u ovim za nas nimalo lakim trenucima. Postupaćemo dalje prema uputima epidemiologa, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske”, poručili su iz đakovačkog samostana Milosrdnih sestara sv. Križa.

“Pozitivno je 10 sestara, a tamo 300 ljudi dnevno dolazi i to je svojevrsni gerontološki centar, tu je potrebna brza, hitna, dobra epidemiološka obrada, da se svi koji su bili u kontaktu s obolelima stave u samoizolaciju i da se napravi sve drugo što je epidemiološki potrebno u tom trenutku”, rekao je Capak za N1 dodajući da su dve časne bile u inostranstvu,

“Sad svi prave senzaciju od toga”

“Da, istina je, u nedelju poslepodne tri sestre dobile su temperaturu, javili smo se odmah našoj doktorki koja je izvestila epidemiologa, juče smo išle na testiranje i od 12 sestara nas je 10 pozitivnih”, izjavila je za Radio Đakovo provincijalna poglavarka sestra Valerija Široki.

Indexu je Široki kratko kazala kako su sve rekli za Radio Đakovo i dodala: “Sad svi prave senzaciju od toga.”

Sestre su se vratile s Kosova i Metohije

“Pretpostavljamo da je izvor zaraze časnih sestara s Kosova. Sestre su se vratile s Kosova pre 2,3 dana”, rekao je osječki epidemiolog Kožul. dodajući kako je dobro što je sve u jednom objektu.

“Sve će časne sestre biti obrađene. Danas čekamo nove rezultate. Obradićemo i njihove kontakte”, najavio je.

b92

Danas objavljeno

Njemačka razmatra potpuno obustavljanje letova

D

Srbija: Povećan broj zaraženih – više od 2.000, preminulo 19 osoba

D

STRAVIČNA NESREĆA Srušilo se skladište, jedna osoba poginula

D

Ostavite komentar