17. Juna 2021.

Sve dobrobiti grožđa

Big Portal

Uzgoj grožđa datira od najmanje 2400. godine p.n.e., a danas se svake godine uzgoji više od 77 miliona tona grožđa, najviše u Kini, Italiji i SAD-u. U nastavku saznajte sve blagodati ovog ukusnog osvježavajućeg voća.

Nutritivna vrijednost grožđa

Jedna šolja grožđa sadrži 100 kalorija, pa je zato grožđe izvrsna grickalica s puno hranjivih sastojaka – kaže dijetetičarka May Zhu. U svakoj šoljici grožđa ima 1,1 grama proteina, 1,4 grama vlakana, 27,3 grama ugljikohidrata, 15 grama šećera i 0,3 grama masti.

Zdravstvene dobrobiti grožđa

Grožđe često ima lošu reputaciju jer je slatkog okusa, ali je ovo voće zapravo vrlo hranjivo. Grožđe sadrži razne antioksidativne fitonutrijente, uključujući stilbene, flavonole, fenolne kiseline i karotenoide. Ove visoke razine antioksidansa pomažu u zaštiti tjelesnih stanica od oksidativnog stresa, ali najbolje je da ovo voće jedete cijelo, a ne u obliku soka.

Imajte na umu da se većina antioksidansa u grožđu nalazi u koži i sjemenkama ploda .

Šta još čini grožđe zdravim voćem?

Uzgoj vinove loze - sadnja, rezidba, održavanje | Vrtlarica.hr

Prepuno je vitamina

Grožđe je prepuno vitamina C, K i kalija koji pomažu u održavanju zdravlja kože, kostiju. Jedna čaša grožđa osigurava približno 27 posto dnevnog unosa vitamina C, koji podržava vaš imunološki sistem, pojačava proizvodnju kolagena i pomaže povećati apsorpciju željeza.

 Izvrstan su izvor vlakana

Šoljica grožđa sadrži 1,4 grama prehrambenih vlakana, što je 5 posto od ukupno preporučenog dnevnog unosa.

Kad se jede u odgovarajućim količinama, vlakna u grožđu mogu poboljšati probavu i pomoći u snižavanju razine holesterola i šećera u krvi.

Sadrži antioksidanse za jačanje imuniteta

Grožđe je poznato po visokoj koncentraciji resveratrola, fitonutrijenta s izvrsnim antioksidativnim svojstvima. Prema istraživanju, resveratrol u grožđu pomaže poboljšati vaš imunološki sustav. Iako mnoga istraživanja o zdravstvenim blagodatima resveratrola nisu provedena na ljudima, daju dobar uvid u zdravstvene dobrobiti grožđa.

Istraživanje je pokazalo da resveratrol može pomoći u prevenciji i odgodi pojave tumora, smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, sniziti krvni tlak i zaštititi od dijabetičke neuropatije.

Zeleno grožđe vs. crveno grožđe

Kada usporedimo nutritivni profil zelenog grožđa i crvenog grožđa, sadrže iste vitamine, minerale i vlakna i daju oko 100 kalorija po 1 šoljici. Ali, postoje istraživanja koja kažu da bi crveno grožđe moglo imati prednost. Razlika u boji grožđa u osnovi se svodi na antioksidanse poznate kao antocijani, koji su odgovorni za jarki, ljubičasti pigment u crvenom grožđu.

Crveno grožđe sadrži veće količine antioksidativnih fitonutrijenata nazvanih antocijani i flavonoidi, što je povezano s više zdravstvenih dobrobiti – kažu stručnjaci.

Je li sok od grožđa zdrav?

Znamo da je grožđe prepuno hranjivih blagodati, ali je li i sok od grožđa dobar za naš organizam? Kao i većinu voća, i grožđe je najbolje jesti cijelo, a ne piti kao sok.

Bolje je jesti sirovo, cijelo voće jer se tako zadržavaju vlakna u voću koja su odlična za zdravu probavu. Ako uživate u soku od grožđa, nema ništa loše u tome da ga povremeno pijete – on sadrži malo natrija te vitamine i minerale. Samo onda izaberite 100 posto pravi sok bez ikakvih dodanih šećera.Istraživanja su također pokazala da je konzumacija grožđa povezana s manjim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2, dok je veća konzumacija soka od grožđa povezana s većim rizikom.

Koliko je vino dobro za naše zdravlje?

Naravno, u pijenju alkohola treba biti umjeren. Ali vino je najbogatije antioksidansima od svih alkoholnih pića. Crveno grožđe, koje se koristi za proizvodnju crnog vina, sadrži veće količine antioksidativnih fitonutrijenata. Pijenje crnog vina također nudi više nutritivnih prednosti od bijelog vina jer ima duži kontakt s kožom, stabljikom i sjemenkama grožđa tijekom proizvodnog procesa. Istraživanja su pokazala da ovaj kontakt povećava sadržaj polifenola i do 10 puta u usporedbi s bijelim vinom.

Rizici povezani s grožđem

Ako ste vlasnik psa, važno je zapamtiti da su sve sorte grožđa otrovne za pse. Grožđe kod pasa može uzrokovati oštećenje bubrega – a ponekad i akutno zatajenje bubrega. Što se tiče ljudi, malo je rizika povezanih s grožđem.

Grožđe je izvrstan izbor voća, osim ako imate alergiju na grožđe ili ako uzimate neke lijekove koji utječu na sredstva za razrjeđivanje krvi. To je zato što sadrže vitamin K koji može utjecati na one koji uzimaju određene lijekove.

Izvor:24.sata

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare