"Sve do rješenja" - modifikacija stava Njemačke o Kosovu - BIGportal.ba
Region Vijesti

“Sve do rješenja” – modifikacija stava Njemačke o Kosovu

Diplomata Zoran Milivojević poruku kancelarke Angele Merkel da Nemačka insistira na razgovoru Beograda i Prištine “sve do rešenja” vidi kao modifikaciju stava.

Diplomata Zoran Milivojević poruku kancelarke Angele Merkel da Nemačka insistira na razgovoru Beograda i Prištine “sve do rešenja” vidi kao modifikaciju stava.

Milivojević smatra da se Nemačka prilagođava globalnim okolnostima i činjenici da se SAD direktno uključuju preko svog specijalnog predstavnika za razgovore Beograda i Prištine i imaju interes da se dijalog nastavi u ubrzanijem tempu, o čemu postoji i konsenzus na Zapadu, a da se tome priklanja i Rusija.

“To znači da se sada Nemačka zalaže za dijalog do nekog konačnog rešenja, što jeste u nekom smislu modifikacija prethodnog stava”, ocenio je Milivojević.

S obzirom na to da dijalog podrazumeva dve strane, njihove interese i kompromisno rešenje, Nemačka je, smatra on, uvažila interes Srbije i stav da bez kompromisa nema konačnog rešenja.

Milivojević kao potvrdu odlučnosti Evrope da se nastavi dijalog vidi i najavu Merkelove da nastavi inicijativu da dođe do sastanka o KiM koji je svojevremeno odložen u Parizu, a na kojem je trebalo da se sastanu najviši predstavnici Beograda i Prištine u prisustvu nemačke kancelarke i francuskog predsednika

Kako su ekonomije i regionalna saradnja bile važne tem ovog susreta, kako kaže Milivojević, to predstavlja svojevrsnu reafirmaciju Berlinskog procesa, čije je težište na ekonomiji i na relaksaciji političkih odnosa.

U tom smislu, kaže on, treba posmatrati i najavu susreta Zorana Zaeva, Edija Rame i Aleksandra Vučića u Novom Sadu, početkom oktobra.

Kada je reč o nastavku dijaloga i ukidanju takse Prištine na robu iz centralne Srbije, Miivojević kaže da u prilog tezi da će one biti ukinute govori i izjava Hašima Tačija koji je to najavio u Njujorku.

“On je izašao sa izjavom da će takse verovatno biti ukinute. S jedne strane, udvara se Zapadu, a sa druge, ipak najavljuje da se ta stvar lomi i da će Zapad insistirati na ukidanju taksi kod novih vlasti posle izbora i nastavku dijaloga”, dodao je Milivojević.

Upitan da prokomentariše moguću posetu Beogradu Merkelove iduće godine, Milivojević je ocenio da bi njen angažman i rezultat razgovora bio politički testament za budućeg kancelara i za poziciju Nemačke u budućnosti, kao i da bi poseta trebalo da verifikuje buduće rezultate razgovora.

Izvor: Tanjug

Danas objavljeno

Vučić: Žiofre ponovio stav Brisela o uvođenju sankcija Rusiji

M.

Evropi prijeti blekaut?

M.

“Nepristojna ponuda” za ruskog ambasadora; Moskva bijesna

M.

Ostavite komentar