Cannelloni sa špinatom i ricottom
Sastojci:
250 g cannellona
250 g špinata
225 g svježe ricotte ili krem sira
2 žumanca
1 čehno bijelog luka
pola šoljice parmezana
prstohvat muškatnog oraščića
sol i biber
2 kašike maslinovog ulja
420 g paradajz pirea
2 kašike maslinovog ulja
1 kašika mljevenog bosiljka
Priprema:
Zagrijte rernu na 200 Celzijevih stepeni. U zdjeli pomiješajte špinat, ricotta sir, žumanca, bijeli luk, ribani sir, muškatni oraščić, sol i biber te pripremljenom smjesom napunite cannellone. Za pripremu umaka zagrijte maslinovo ulje u tavi, dodajte paradajz pire, bosiljak, sol i biber te pustite da proključa, a zatim maknite s vatre. Namastite vatrostalnu zdjelu za pečenje i podlogu prelijte slojem umaka, ostavljajući dovoljno da prekrije cannellone. Poredajte cannellone jedan do drugog u zdjelu i prelijte preostalim umakom te pospite parmezanom. Pecite u rerni 25-35 minuta.
Dašak zelene na tanjiru
Sastojci:
180 g lingvina paste
180 g kelja
bosiljak
3 kašike pinjola
20 g kvasca
sol i biber
1 kašičica jabukovog sirćeta
ekstra djevičansko maslinovo ulje (po želji)
Priprema:
Skuhajte tjesteninu, a potom zagrijte veliku posudu s vodom pa dodajte kelj i kuhajte pet minuta. Zatim ocijedite kelj, no sačuvajte vodu za kasnije. Zagrijte tavu na umjerenoj vatri, dodajte pinjole i pecite ih tri minute dok ne porumene. Dodajte dvije kašike pinjola, ocijeđeni kelj, 250 ml vode od kelja, bosiljak, kvasac, kašičicu jabukovog sirćeta i velikodušni prstohvat soli i bibera, te sve blendajte u blenderu. Miješajte dok smjesa ne postane glatka. Ocijedite tjesteninu, pa je premjestite nazad u lonac za kuhanje. Ulijte umak od zelenog kelja i dobro promiješajte, kako bi se sve sjedinilo. Začinite po želji s dodatkom soli i bibera. Poslužite s preostalim pinjolima i kašičicom ekstra djevičanskog maslinovog ulja.
Italijanske pileće ćufte s umakom od paradajza
Sastojci:
Za ćufte:
500 g mljevene piletine
1 glavica crnog luka
naribani parmezan
1 kašičica mljevenog komorača
1 limun
1 kašičica sitno nasjeckanog ruzmarina i origana
1 jaje
1 vrhnja za kuhanje
2 kašike maslinovog ulja
2 kašike prezle
sol i biber
Za umak od paradajza:
2 konzerve paradajz pelata
1 čehno bijelog luka
2 kašike paradajz pirea
1 kašika šećera u prahu
1 kašika origana i bosiljka
2 kašike pesto rosso
sol i biber
1 lonac
maslinovo ulje za prženje
Priprema:
Ćufte:
Zagrijte rernu na 180 Celzijevih stepeni. Pustite da se prezle namoče u vrhnju otprilike pet minuta, a zatim promiješajte. Pomiješajte luk, parmezan, koricu limuna, svježe i suhe začine, sol i biber te na kraju dodajte namočenu prezle. U smjesu dodajte mljevenu piletinu i miješajte dok ne dobijete glatko tijesto. Oblikujte malo veće ćufte s malo vode u rukama i stavite na lim obložen papirom za pečenje. Pecite u rerni 10-15 minuta. Kada su gotove, ćufte poredajte u umak od paradajza i pustite da se sve krčka nekoliko minuta.
Umak od paradajza:
Crni luk i bijeli luk popržite u maslinovom ulju. Dodajte pire od paradajza, pesto rosso i šećer. Pržite nekoliko minuta. Zatim dodajte usitnjeni paradajz te pirjajte na laganoj vatri 30-ak minuta. Zatim skuhajte svoju omiljenu tjesteninu i pomiješajte s ćuftama i umakom od paradajza. Pospite nasjeckanim bosiljkom i parmezanom.
Lazanje s neodoljivim povrćem
Sastojci:
rezanci za lazanje
2 kašike maslinovog ulja
1 šoljica nasjeckanog crnog luka
1 kašika mljevenog bijelog luka
prstohvat mljevene paprike
2 srednje tikvice, izrezane na komade
jedna tegla pečene crvene paprike, ocijeđena i narezana na komade
1 konzerva paradajz pelata
bosiljak
šoljica ricotta ili svježeg sira
2 velikih jaja
60 g parmezana
230 g mozzarelle
sol i biber
Priprema:
U ključaloj vodi skuhajte rezance za lazanje. Dodajte 2-3 kašičice maslinovog ulja u vodu, kako se rezanci ne bi zalijepili. Ocijedite i položite na aluminijsku foliju.
Zagrijte maslinovo ulje na umjerenoj vatri te dodajte luk i kuhajte, povremeno miješajući dok ne postane proziran, otprilike pet minuta. Dodajte bijeli luk, crvenu paprike, tikvice i prstohvat soli pa kuhajte, povremeno miješajući dok ne omekša. Umiješajte pečenu crvenu papriku i paradajz pelat. Pustite da se lagano kuha i kuhajte dok se tekućina ne zgusne i ne prepolovi, približno pet minuta. Dodajte bosiljak i začinite po želji s dodatkom soli i bibera.
Dok se umak kuha, umiješajte ricotta sir, jaja i 1/2 kašičice soli. Kašikom stavite samo toliko mješavine povrća u posudu za pečenje da lagano pokrije dno. Rasporedite tjesteninu po dužini, da prekriju dno. Po rezancima rasporedite polovinu smjese ricotta sira. Pospite trećinom parmezana i trećinom sira mozzarelle, pa prelijte trećinom mješavine povrća. Dodajte još jedan sloj pa ponovite s preostalim sirom i povrćem. Završite s posljednjim slojem rezanaca, povrća, parmezana i mozzarelle. Lagano prekrijte aluminijskom folijom i pecite u zagrijanoj rerni na 250 Celzijevih stepeni 20 minuta, skinite poklopac pa pecite još 15 minuta, dok sir ne dobije koricu oko krajeva. Prije posluživanja ostavite da odmara 10-15 minuta.
Azra.