Sve bliži: Snage Haftara tvrde da su zauzele aerodrom kod Tripolija - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Sve bliži: Snage Haftara tvrde da su zauzele aerodrom kod Tripolija

Međunarodno nepriznata Libijska nacionalna armija (LNA) saopštila je da je preuzela kontrolu nad aerodromom u predgrađu prestonice Tripolija.

Ahmed Mismari, portparol snaga lojalnih lideru međunarodno nepriznate administracije Kalife Haftara, saopštio je i da su pripadnici LNA preuzeli kontroilu nad dva grada u blizini Tripolija – Tarhuanom i Azizijom, prenosi Rojters.

Mismari je naveo i da je pet pripadnika LNA poginulo u borbama sa snagama lojalnim premijeru Fajezu Seraju, koga priznaje međunarodna zajednica.

Kako je javio AP, snage premijera Seraja danas su saopštile da su zarobile 100 vojnika lojalnih Haftaru i planiraju da izvrše vazdušni udar na njegove položaje.

AP navodi da je do eskalacije nasilja došlo kada su snage LNA lojalne Haftaru krenule u ofanzivu ka zapadu Libije.

Haftar je svoje snage doveo do Tripolija, koji kontoliše Predsednički savet i vlada nacionalnog jedinstva na čelu sa premijerom Sajedom.

Snage pod kontrolom Sajeda imaju podršku SAD.

Američka agencija navodi i da bi najnovija eskalacija mogla da dovede do najgoreg nasilja u Libiji od građanskog rata 2011. kada je svrgnut i svirepo ubijen višedecenijski libijski lider Moamer Gadafi.

Savet bezbednosti UN večeras će na poziv Velike Britanije razgovarati o najnovijem razvoju događaja u Libiji.

Ranije danas je Kalifa Haftar poručio generalnom sekretaru UN Antoniu Guterešu da će se operacija koju je poveo ka Tripoliju nastaviti “sve dok terorizam ne bude pobeđen”, objavila je televizija “Al Arabija”, a preneo Rojters.

Gutereš, koji je bio u poseti Libiji, prethodno je objavio da tu zemlju napušta “teškog srca” i duboko zabrinut, nakon sastanka sa Haftarom.

Kremlj je saopštio da ne podržava Haftara, dok je EU pozvala na smirenje i upozorila da bi situacija mogla da se otrgne kontroli.

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić izjavila je da je EK veoma zabrinuta zbog gomilanja vojske u Libiji i eskalacije retorike koja ozbiljno preti da dođe do nekontrolisanog sukoba.

B92

Danas objavljeno

Došao trenutak da se na sto stave sve prevare i iznevjerena očekivanja

M.

Milion vakcinisanih za dan: Kako? “Ukoliko nemate potvrdu – blokiraćemo vam mobilne telefone”

M.

Portugalski general: Etničko čišćenje u Hrvatskoj 1995. upućuje na ponovno razmatranje hipoteze o genocidu

M.

Ostavite komentar