9. Novembra 2022.

Svanulo im otkad su raskinuli sa AMD-om

Big Portal

Kao kompanija odvojena od AMD-ovog poslovanja za proizvodnju silicjumskog “kolača” iz kojih se dobijaju čipovi, Globalfoundries se ranije u potpunosti oslanjao na AMD. Međutim, 2018. godine, AMD je objavio da su porudžbine za 7nm u potpunosti preusmerene na TSMC. Nakon ovog poteza, Globalfoundries ima sve manju saradnju na tehnološkom polju sa AMD-om. Poslednji put AMD je koristio Globalfoundries silicijum na Ryzen 5000 seriji i to u vidu 14nm IOD jezgra, koje je u najnovijoj  Ryzen 7000 seriji takođe postalo proizvod TSMC 6nm tehnologije. Zato novi AMD procesori, praktično ne koriste Globalfoundries proizvode.

Međutim, otakako su se razišli i svako krenuo svojim putem, GF je postajao sve bolji i bolji. U protekle dve godine, kapacitet globalne proizvodnje poluprovodnika je bio ograničen, a što je godilo GF poslovanju koji je uz sve to uspešno izlistan na berzi čime je obezbedio investitore i priliv svežeg novca za dalji razvoj. Firma je toliko dobro poslovala čime je značajno poraslo samopouzdanje u sopstvene kapacitet i mogućnosti da su čak odbili Intelovu ponudu za pripajanje vrednu 30 milijardi dolara.

globalfoundrieschipautomotive.jpg

Rezultati u drugom tromesečju ove godine su porasli za 12x, a  danas su objavljeni i rezultati za Q3 u kome se kaže da uspešno poslovanje nastavlja sa oštrim rastom. Stopa rasta prihoda se kreće prosekom od 30%, dok u isto vreme profit se uvećava stopom od 18% što je situacija koju bi mnogi u ovoj grani industrije poželeli. Dobre vesti prate i izveštaji o rekordno visokoj proizvodnji pa se prema finansijskim izveštajima procenjuje da je Globalfoundries uspeo kupcima da isporuči 637.000 komada 300m silicijumskih “kolača”, rekord do sada nezabeležen u poslovnoj istoriji ove kompanije.

Iako čipovi koje trenutno proizvodi Globalfoundries, nisu napredni procesorski čipovi poput 7nm ili 5nm, oni su se veoma dobro pokazali u oblasti čipova specijalne namene u oblasti komunikacije, autoindustrije, infrastrukture i velikih baza podataka. Za ovakvim proizvodima itekako postoji velika tražnja na tržištu što dokazuje zvanično odobrena finansijska pomoć od 30 miliona dolara za razvoj nove generacije čipova od galijum-nitrida.

Benchmark.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare