Svakodnevnim vježbanjem usporite proces starenja tijela - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Svakodnevnim vježbanjem usporite proces starenja tijela

Ponekad je teško snaći se u moru fitnes programa i trendova i procijeniti koje vježbe su zaista bitne, a bez kojih definitivno možemo preživjeti.

Studija urađena na prestižnom Univerzitetu Harvard u tome bi nam mogla biti od pomoći.

Naime, naučnici su uspjeli definisati osnovne vježbe koje bi trebalo da ponavljamo svaki dan nezavisno od godina, kondicije, forme i ostalih faktora, a s ciljem unapređenja generalnog zdravlja i usporavanja procesa starenja. Vježbe su podijeljene u četiri grupe: aerobik, vježbe snage, istezanje i vježbe za ravnotežu.

AEROBIK

Ako spadate među one koji već na stepenicama prvog sprata hvataju dah, aerobik je nešto što treba da uvedete u  svoju dnevnu rutinu. Osim što će napraviti čuda za vašu fleksibilnost, koordinaciju i orijentaciju, aerobik će ojačati vaše srce i pluća jer će poboljšati izdržljivost i bolje opskrbljivati vaše mišiće krvlju. Prema spomenutoj studiji preporučena sedmična doza aerobika je 150 minuta.

VJEŽBE SNAGE

Vježbe poput trbušnjaka i sklekova važne su za otpor mišića koji prirodno gubimo s godinama. Uz to pomažu kod kontrolisanja težine, stimulisanja rasta kostiju, unapređivanja držanja i ravnoteže, te pomažu kod bolova u leđima i zglobovima. Za vidljive rezultate dva do tri puta sedmično uvrstite vježbe snage u svoj režim vježbe.

ISTEZANJE

Vježbe istezanja treba da se nađu na vašem dnevnom rasporedu čak dva do tri puta, i to kako biste razvili fleksibilnost mišića i tetiva koji s godinama gube elastičnost. Za svakih dva sata provedenih sjedeći ispred kompjutera trebalo bi odraditi 30-minutno istezanje. Harvardovi stručnjaci kažu da ako uvrstite istezanje u svoju rutinu, primijetićete ogromnu razliku i osjećati se puno bolje.

VJEŽBE ZA RAVNOTEŽU

Vježbe poput tai chija ili joge pomažu da budemo fokusirani, otporniji na stres i da imamo bolju ravnotežu. Osim toga, poradiće na fleksibilnosti vaših zglobova i mišića nogu. Ne morate odmah početi dubiti na glavi, ali pronađite malo vremena svaki dan za  igranje s vlastitom ravnotežom.

Danas objavljeno

Zašto je čokolada dobra za doručak?

V.R.

Gurmanska pljeskavica

V.R.

Šta se događa sa tijelom ako previše sjedimo svakog dana?

V.R.

Ostavite komentar