25. Jula 2021.

Svakodnevna upotreba ovih lijekova može da dovede do moždanog krvarenja

Big Portal

Većina ljudi svakodnevno koristi lekove protiv bolova za koje se veruje da uvek mogu da pomognu, odnosno, značajno da olakšaju različite vrste fizičkih nelagoda. Ipak, treba imati u vidu da se ne smeju olako koristiti.

Većina ovakvih medikamenata se može kupiti bez recepta, sadrže zakonski dozvoljene doze i sigurni su za korišćenje ukoliko se uzimaju prema naznačenom vremenskom rasporedu.

Međutim, postoji mogućnost pojave zavisnosti ukoliko se hemija mozga promeni. Pacijent stekne toleranciju na lekove, pa mu treba više doza kako bi postigao željeni učinak.

Ovo su tri leka protiv bolova koje građani najviše kupuju zato što su najdostupniji, ali možda nisu svesni ozbiljnosti njihovih nuspojava:

Paracetamol

Osim za ublažavanje bolova, može da se koristi za smanjenje visoke telesne temperature. Dostupan je u kombinaciji sa drugim lekovima, a naročito onim protiv prehlade i gripa. Uobičajena doza za odrasle je jedna ili dve tablete od 500 mg do četiri puta u 24 sata.

Između uzimanja doza, obavezno bi trebalo napraviti pauzu od četiri sata. Ne sme se povećati količina paracetamola ukoliko je bol ekstreman.

Paracetamol je bezbedan za trudnice i dojilje, ukoliko konzumiraju najmanju moguću dozu. Nažalost, nisu retki slučajevi zavisnosti.

Acetilsalicilna kiselina

Naredni lek koji je takođe opasan je acetilsalicilna kiselina, poznatija kao Aspirin, odnosno Andol.

“Mayo Clinic” navodi da dnevna terapija Aspirinom može smanjiti rizik od srčanog udara, ali da ona nije za svakoga. Ukoliko ste imali srčani ili moždani udar, doktor će vam preporučiti njegovo svakodnevno uzimanje, osim ako imate ozbiljnu alergiju ili istoriju krvarenja.

Međutim, on će vas upozoriti da čak ni njegova preporuka ne može biti sigurna za zdravlje.

Dakle, krajnja odluka ostaje na vama. Iako je Aspirin bezbedan za upotrebu kod glavobolje, bolova u telu ili temperature, svakodnevna upotreba može dovesti do moždanog krvarenja.

Ibuprofen

Lek se, između ostalog, primenjuje kod zubobolje, menstrualnih tegoba, artritisa i uganuća.

Savetuje se da se tablete i kapsule ibuprofena uvek uzimaju sa hranom ili mlekom kako bi bila smanjena šansa od poremaćaja u radu želuca. Ne treba ga koristiti duže od 10 dana, a ako vam je i dalje potrebna pomoć, obratite se lekaru.

Osobama koje imaju oštećene bubrege, jetru ili srce ibuprofen može u velikoj meri dodatno pogoršati funkcionisanje tih organa. Magazin “Time” navodi da je u proučavanju više od 55.000 žena u Studiji o zdravlju medicinskih sestara otkriveno da one koje su redovno koristile Ibuprofen u periodu od šest godina imaju 10 odsto veći rizik od gubitka sluha u odnosu na ljude koji ga niesu koristili ili su ga ređe uzimali.

Ono što je sigurno jeste da korištenje bilo kakvih lekova ima dobre i loše strane. Mišljenje o sigurnim količinama lekova za bolove se razlikuje od doktora do doktora.

Iz tog razloga je jako važno pročitati uputstva koja se nalaze u svakoj kutiji, a zatim razgovarati sa više stručnjaka kako bi pronašli odgovarajuće rešenje za borbu protiv bolova.

Izvor: B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare