Svakodnevna šetnja za vitalnost - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Svakodnevna šetnja za vitalnost

Jedna od glavnih, kada je o zdravlju riječ je ta da ova vrsta aktivnosti čuva zglobove od propadanja, i sprečava taloženje viška kilograma

Jedna od glavnih, kada je o zdravlju riječ je ta da ova vrsta aktivnosti čuva zglobove od propadanja, i sprečava taloženje viška kilograma

Rezultat je vitalnost i u poodmaklim godinama. Stručnjaci upozoravaju da zglobovi počinju da slabe i da se degenerativno menjaju već od polovine pete decenije. Da bi sprečili gubitak hrskavice, ali i da bi “podmazali” zglobne površine neophodna je fizička aktivnost, ali ne preterana, jer ona deluje suprotno.

Zato se hodanje u ritmu koje pomalo ubrzava dah smatra idealnim rekreativnim načinom za očuvanje pokretljivosti tela. Osim očuvanja zglobova svakodnevno hodanje donosi i mnoge druge benefite:

SMANjENjE PROŠIRENIH VENA

Redovno hodanje smanjuje pojavu i bol varikoznih -proširenih vena. Dobro je i zato što podstiče cirkulaciju.

SAGOREĆETE OKO 150 KALORIJA

U zavisnosti od terena i brzine hoda, 30 minuta pešačenja sagoreva oko 150 kalorija.

OSEĆAĆETE SE SMIRENO

Hodanje opušta, čak i ako niste u prirodi, već na prometnim i bučnim ulicama.

JAČANjE MIŠIĆA NOGU

Samo 30 minuta hoda dnevno odlično je za toniranje mišića. Ako uz svakodnevne šetnje odlučite dva puta nedeljno da odradite trening snage, primetićete još bolje rezultate.

BOLjA PROBAVA

Nakon obroka nemojte da sednete pred televizor ili kompjuter. Šetnja ima moć da ubrza probavni sistem i drži nivo šećera u krvi u granicama normale.

Danas objavljeno

Musaka

Vanja A

Svijet pati od pandemije nesanice – karantin, briga i “plava svjetlost”

Vanja A

Da li je bolje koristiti tečni ili čvrsti sapun

Vanja A

Ostavite komentar