Svako dijete u Banjaluci imaće mjesto u vrtiću - BIGportal.ba
Banja Luka

Svako dijete u Banjaluci imaće mjesto u vrtiću

Privatni vrtići u Banjaluci dobiće do kraja ove godine subvencije od 200.000 KM ako bude usvojen rebalans budžeta grada, čime bi za manje od godinu dana bila riješena lista čekanja za smještaj djece u vrtiće.

Time bi prvi put u istoriji grad Banjaluka finansirao i privatne vrtiće, a svako dijete bi imalo svoje mjesto u predškolskoj ustanovi.

Prema riječima Draška Stanivukovića, gradonačelnika Banjaluka, planirano je da grad sljedeće godine za ove svrhe izdvoji više od 1.000.000 KM.

“Naša ideja od samog početka jeste da svim onim roditeljima čija djeca zbog nedostatka mjesta nisu u javnim vrtićima omogućimo da svoje mališane upišu u privatne vrtiće, a da grad subvencioniše razliku u cijeni”, kazao je Stanivuković.

Ističe da su sva djeca jednaka, bilo da upisuju javne ili privatne vrtiće, te da je na njima da kroz rad ostvare istorijsku politiku subvencionisanja vrtića.

Dijana Branković, direktorica Kluba za djecu “Petar Pan” u Banjaluci, kazala je za “Nezavisne” da su subvencije za privatne predškolske ustanove na području grada značajne i da su oni i ranije apelovali da se ovako nešto desi.

“Ono što ne znamo jeste pod kojim uslovima će ove subvencije biti, te da li će one i u kojem obliku biti značajne za privatne vrtiće”, navela je Brankovićeva.

Dijana Grčić, direktorica Kluba za djecu “Kolibri” u Banjaluci, ističe da bi bilo značajno za djecu ovog grada da imaju brigu, pažnju i subvencije.

“To je subvencija koja ide roditeljima i samim tim olakšava budžet privatnih predškolskih ustanova. Nadam se da će to ići tim tokom, kao što je na kraju krajeva i u zemljama u okruženju”, kazala je Grčićeva za “Nezavisne”.

Ističe da je veoma važno da svako dijete ima isti status i istu šansu te da će ove subvencije tome uveliko doprinijeti.

Slađana Josić, osnivačica i direktorica Kluba za djecu “Piccolini” u Banjaluci, rekla je za “Nezavisne” da bi im subvencije mnogo značile jer se privatni vrtići sami finansiraju.

“Cene u privatnim vrtićima ne mogu biti kao u državnim i naravno da će ova subvencija pomoći i roditeljima i nama. Zbog pandemije virusa korona došlo je do toga da je puno dece ispisano iz predškolskih ustanova”, kazala je Josićeva.

Subvencionisanje privatnih vrtića u Banjaluci bi se trebalo realizovati kroz projekat “0 djece na listama čekanja za vrtić”.

Nacrt rebalansa budžeta biće jedna od tačaka dnevnog reda na sjednici Skupštine grada Banjaluka koja je zakazana za 21. septembra, a na kojoj će se, između ostalog, raspravljati i o subvencijama za privatne vrtiće.

Nezavisne novine

Danas objavljeno

Svi izvođači spremni: Zimska služba u pripravnosti zbog najavljenog snijega

M.

Banjaluka u borbi sa koronom: Dom zdravlja objavio plan vakcinacije za sljedeću sedmicu

M.

Smog prekrio grad: Banjaluka među najzagađenijim gradovima u Evropi

M.

Ostavite komentar