2. Augusta 2020.

Svaki zalogaj patlidžana čuva zdravlje, figuru i ljepotu

Big Portal

Plavi patlidžan (Solanum melongena) jednogodišnja je biljka iz roda pomoćnica i širom sveta koristi se za razna jela i pite.

Iako ga doživljavamo i pripremamo kao povrće, patlidžan je u stvari voće. Postoji mnogo vrsta ove biljke, a njihovi plodovi razlikuju se u veličini i boji – najčešći su plavoljubičasti, a ima i crvenih, zelenih, pa čak i crnih.

Pored toga što je ukusan, patlidžan obiluje korisnim materijama zbog kojih povoljno utiče na zdravlje.

Patlidžan se može pohvaliti odličnom količinom vitamina, minerala i vlakana uz malo kalorija.

Šolja (oko 80 grama) sirovog patlidžana ima 20 kalorija, pet grama ugljenih hidrata, tri grama vlakana, jedan gram proteina, ali i znatne količine mangana, folne kiseline, kalijuma, vitamina K i C.

U manjim količinama sadrži niacin i magnezijum.

Zahvaljujući tako impozantnom sastavu, može se pohvaliti antioksidansima, koji telo štite od slobodnih radikala, što može smanjiti rizik od pojave bora, hroničnih bolesti srca ili raka.

Takođe, eksperimenti na životinjama pokazali su da se loš holesterol povlači pod naletom ovog snažnog čistača krvnih sudova, a, poručuju stručnjaci, ne treba zaboraviti ni da jača srce i smanjuje rizik od pojave srčanog udara.

Ukoliko se uvrsti u redovnu ishranu, patlidžan može da utiče na regulaciju šećera u krvi. Za to su zaslužna vlakna koja netaknuta prolaze kroz digestivni trakt čoveka usporavajući pri tome apsorpciju šećera.

Budući da u njemu nema previše kalorija, odličan je saveznik u borbi protiv suvišnih kilograma.

Zbog svega toga, poručuju stručnjaci, potrudite se da patlidžan što češće bude na vašoj trpezi.

Izvor: RTS

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare