Svaki treći gasi svjetlo prije seksa - BIGportal.ba
Ljubav i seks Magazin

Svaki treći gasi svjetlo prije seksa

Svi mi ponekad ugasimo svjetla tokom vruće zabave ispod plahti, ali mogao bi vas iznenaditi razlog zbog kojega to čine Britanci.

Svaki treći koji gasi svjetlo prije seksa priznaje da nije stvar u tome da im nedostaje samopouzdanja da bi pokazali svoje tijelo pod osvjetljenjem, nego u tome da žele – uštedjeti na računima za struju.

Anketa provedena između 2.000 odraslih Britanaca pokazala je da je svaki deseti Britanac odbio polni odnos s potencijalnim partnerom jer ne bi htio ugasiti svjetlo. Nešto manje od desetine njih svjetlo gasi baš radi uštede električne energije, dok oko 25 posto njih voli mrak jer tako mogu pustiti mašti na volju.

Veća je vjerovatnost da će se muškarci upustiti u seks pod svjetlima, nego žene, no kad je riječ o onima koji gase svjetla zbog štednje,  dvostruko je vjerovatnije da će ostati kod svoje namjere da štede.

Portparol kompanije Utilita Energy, koja je naručila istraživanje kaže kako svi očigledno imamo svoje razloge za gašenje svjetla u spavaćoj sobi.

“Razumljivo je da se neki ljudi mogu osjećati samosvjesno, dok je nekima neugodno s upaljenim svjetlima tokom intimnih trenutaka. Ali, treba reći da bi seks stvarno trebao trajati dugo da bi gašenje svjetala imalo značajniji uticaj na vaš račun za električnu energiju”, kaže u šali.

Istraživanje je pokazalo da na početku veze trebaju i dva mjeseca prije nego što se obje strane osjećaju ugodno da ih druga strana vidi gole pod svjetlima. Opet, muškarci će tu točku doseći puno prije, već nakon mjesec dana od početka veze.

Treba naglasiti da seks nije jedina “aktivnost” kojoj Britanci pristupaju štedljivo. Tako istraživanja pokazuju da svaki deseti Britanac redovito čisti kuću bez upaljenih svjetala. Polovina njih (51 odsto) riskiraće noću i ići na zahod bez paljenja svjetla, a 27 odsto njih se svako jutro tokom zime odijeva u polumraku sobe.

Ima oni koji su do kasno radili za laptopom, ili igrali računarske igrice bez paljenja svjetla, čitali u krevetu (uz baterijsku lampicu), pa i onih koji su kuvali ili skidali šminku.

Postoje i oni rasipni: Oko16 odsto Britanaca kaže da “uvijek” ostavljaju upaljena svjetla u kući kad naveče izlaze. Petina to čini kako bi kućni ljubimci mogli vidjeti oko sebe, uprkos tome što je većina mačaka i pasa savršeno sposobna za kretanje u mraku. Za polovinu Britanaca to je stvar sigurnosti, odnosno pokušaja da odbiju potencijalne provalnike, pokazuju rezultati agencije za istraživanje OnePoll.

Oko šest od deset Britanaca često hodaju po kući za partnerom, da bi pogasili svjetla koja su ostala upaljena iza njega.

Studija je pokazala i nešto jako važno: Među onima koji znaju kakav učinak svjetla imaju na klimu i klimatske promjene, više od polovina ispitanika spremna je razmotriti način na koji koriste svjetla i vidjeti kako to može smanjiti.

Kampanja kompanije Utilita Energy usmjerena je prema tome da se potakne štednje električne energije, a njihova je procjena da bi Britanci u prosjeku mogli uštedjeti u prosjeku 163 funte, prenosi The Sun.

“Kad bi svako domaćinstvo u Velikoj Britaniji ugasilo svjetla u sobama koje su prazne, nakon godinu dana smanjili bismo emisiju ugljenik za 1,25 miliona tona CO2 godišnje. Poređenja radi, trebali bismo 5,5 miliona stabala da upije istu količinu CO2. Ili, to bi bilo kao da na godinu dana maknete 1,1 miliona automobila s ceste”, kaže portparol kompanije.

Dodaje kako o tome posebno trebamo početi razmišljati najesen, kada dani postaju kraći, a noći i razdoblje mraka duži, pa češće palimo svjetla.

(24sata.hr)

Danas objavljeno

Detalji: Doktor otkrio sve o posljednjim trenucima i oživljavanju Diane

Vanja A

Elizabet Harli pozirala u toplesu

Vanja A

Litvanci došli u Srbiju pa kupili dva Juga da krstare Balkanom

Vanja A

Ostavite komentar