SVAKI ŠESTI LIJEŽE GLADAN: BiH najsiromašnija u regionu, na socijali pola miliona ljudi - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

SVAKI ŠESTI LIJEŽE GLADAN: BiH najsiromašnija u regionu, na socijali pola miliona ljudi

Bosna i Hercegovina je, prilikom rangiranja ekonomske moći i životnog standarda građana, godinama unazad jedna od najsiromašnijih država regiona i Evrope.

Prema poslјednjoj Anketi o potrošnji domaćinstva, koju je uradila Agencija za statistiku BiH, više od 170.000 domaćinstava ili pola miliona stanovnika u BiH bili su ispod praga relativnog siromaštva u 2015. godini.

– Stopa relativnog siromaštva stanovništva u BiH bila je 16,9 odsto. Stopa siromaštva starih, sa 65 godina i više, iznosi 19,6, a udio djece mlađe od 15 godina koja žive u relativno siromašnim domaćinstvima je 18,7 odsto, što je više od od prosjeka za zemlju. Prema statusu zaposlenja nositelja domaćinstva, u najvećem riziku od siromaštva su domaćinstva u kojima je nositelj domaćinstva nesposoban za rad – 38,5 odsto, a najmanja je kada je nositelj domaćinstva zaposlen – 11,6 odsto. Prema podacima Agencije za statistiku, u BiH je lane jedan od oblika socijalne zaštite primalo preko pola miliona stanovnika, tačnije 549.546 korisnika, od čega 129.673 maloljetnih korisnika i 419.873 punoljetnih korisnika – saopštili su iz Direkcije za ekonomsko planiranje BiH, povodom Međunarodnog dana iskorjenjivanja siromaštva koji se obilježava danas.

Ranija istraživanja pokazala su da u BiH svake večeri njen svaki šesti stanovnik zaspi gladan, a riječ je o nesrećnicima koji preživljavaju sa tri marke dnevno.

S druge strane, oko tri četvrtine zaposlenih zarađuje iznose koji nisu ni blizu prosječne neto plate, dok je jednoj četvoročlanoj porodici mjesečno za sve izdatke, osim hrane, potrebno cijelih 940 KM.

To znači da jednom domaćinstvu, pod pretpostavkom da dva radno sposobna člana zarađuju dvije prosječne plate u realnom sektoru, za prehranu mjesečno ostane oko 400 KM, odnosno 13 KM dnevno.

S druge strane, više od 20.000 stanovnika BiH preživljava zahvaljujući besplatnom obroku u nekoj od javnih kuhinja.

Prema statistikama World’s Richest Countries, BiH se ove godine našla na 96. mjestu u svijetu kada je riječ o BDP po stanovniku. Kad je riječ o zemljama regiona, u ovom pogledu bolji smo samo od Albanije.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Građani za “crni petak” potrošili skoro 25 miliona KM

M.

Šef SZO zabrinut: “Razumijem sve zemlje”

M.

Sutkinja Drena Marin osuđena na zatvor i zabranu vršenja dužnosti

M.

1 Komentar

maxim 17 Oktobra, 2019 at 8:04 am

MIle kaze da je kod nas sve super.
Svi koji kazu suprotno ruse Republiku Srpsku?
Ko je u pravu ?
Vjerovatno oni sto svakodnevno odlaze iz ove crne rupe.

Odgovori

Ostavite komentar