Svaki mjesec srušen po jedan nelegalni objekat u Banjaluci - BIGportal.ba
Banja Luka

Svaki mjesec srušen po jedan nelegalni objekat u Banjaluci

U prvih šest mjeseci ove godine porušeno je šest objekata na području grada koji nisu imali građevinsku dozvolu i za koje je doneseno rješenje o rušenju, rekli su za “Nezavisne” u Urbanističko-građevinskoj inspekciji.

Prema njihovim riječima, u istom periodu izvršeno je 1.320 inspekcijskih nadzora i donesena su 44 rješenja, od čega 37 o rušenju objekata.

“Ostali objekti za koje je doneseno rješenje o rušenju su građeni u periodu od 1980. do 2013. godine”, naveli su u Urbanističko-građevinskoj inspekciji.

Istakli su da je za ostale objekte podnesen zahtjev za legalizaciju, te će se izvršenje rješenja nastaviti nakon pravosnažno okončanog postupka legalizacije.

“Većina bespravno izgrađenih objekata je u prigradskim naseljima”, kazali su u ovoj inspekciji.

U Odjeljenju za prostorno uređenje naglasili su da su bespravno izgrađeni objekti uglavnom građeni u periodu od 1995. godine.

“Među bespravno izgrađenim objektima veliki broj objekata je građen u zadnjih nekoliko godina”, rekli su u Odjeljenju za prostorno uređenje.

Dodali su da se većina nelegalno izgrađenih objekata na području grada nalazi u naseljima Kuljani, Drakulić, Šargovac, Česma, Mađir, Lauš.

“Možemo konstatovati da se na širem području grada nalaze nelegalno izgrađeni objekti. Ove godine primljeno je najviše zahtjeva za individualne stambene objekte, a podneseno je 125 zahtjeva za legalizaciju”, naglasili su u Odjeljenju za prostorno uređenje.

Objekti bez dozvole tokom prošle godine građeni su većinom u rubnim dijelovima grada, a najviše ih se nalazi u naseljima Motike, Kuljani i Priječani i to su uglavnom kuće, poslovni prostori, garaže i ograde.

U prvih 10 mjeseci prošle godine izvršena su 2.074 inspekcijska nadzora i doneseno je 105 rješenja, od čega 82 o rušenju objekata, dok ih je srušeno ukupno 10.

Kazne
Kaznenim odredbama Zakona o uređenju prostora i građenju predviđene su kazne za učesnike u građenju koji radove izvode bez prethodno pribavljene građevinske dozvole, i to od 5.000 do 30.000 KM za pravno lice.

Istim zakonom predviđene su kazne za fizičko lice od 500 do 5.000 KM.

NEZAVISNE NOVINE

Danas objavljeno

Grad želi razgovore o spornom zemljištu, “Autoprevoz” uvođenje u posjed

M.

Planirana isključenja električne energije za petak, 26.02.2021. godine

Zeljka

Starta trka za tri direktorske pozicije u gradskim ustanovama: Konkursi će osvanuti i na bilbordima

M.

Ostavite komentar