18. Decembra 2022.

Svaki Citroen je u neku ruku „nebeska kočija“

Big Portal

Šalu na stranu, premijera petog nastavka filmskog serijala o legendarnim Asteriksu i Obeliksuje najavljena za narednu godinu, a scenarsti su se opredelili da mesto svečanosti bude u Kini.

Izmišljeni i simpatični likovi na proputovanju kroz drevno Nebesko carstvo (Kinu), za šta će koristiti tradicionalno, da ne kažemo potpuno ekološko transportno rešenje u obliku kočije. Tradicionalno ne znači da će biti prosto i jednostavno, ove kočije su razvili dizajneri francuskog brenda Citroen, koji je na taj način najavio neobičan konceptni automobil.

Uobičajeno je da je za konstrukciju prototipa neophodno uložiti rad u trajanju od jedne godine, ali ovaj put su majstori stila iz Citroena posao uspeli da završe za svega tri meseca. Sudeći po onome što govori direktor odeljenja za dizajn Citroena, Pjer Lekler, kočije predstavljaju omaž legendarnom modelu zvanom 2CV, pa deluje da stilistima ševrona i nije bilo teško. Kroz promociju ovog dvotočkaša je evocirana uspomena na kultni automobil i naglašene su osnovne vrednosti Citroena: komfor, tehnologija i smeo dizajn, baš onakav kakav odgovara galskom stilu života.

Karoserija kočije je od drveta što je opet referenca na obeležja jeftinijih modela Citroena proizvedenih u intervalu između 1949. i 1990. godine, ali s modernim grbom marke. Drvena pločica sa imenom vijori se na zadnjem delu kočije, a štitovi koji služe kao točkovi takođe nose karakteristične dvostruke ševrone.

Poput savremenih vozila, ove kočije raspolažu mekim sklopivim krovom, kao i stop svetlima, a kao izvor svetlosti služi kombinacija svitaca i čarobnog napitka. Zarad bolje udobnosti putnika kočije, vozilo je dobilo sistem vešanja izrađen na temelju stomaka divljih svinja. Pored kočije, referenca na Citroen u filmu biće epizoda kada Cezarova vojska stigne do Kine.

Na samom ulazu u Nebesko carstvo može se primetiti prvi bilbord kojim je reklamiran najbolje vozilo tog vremena, Citroenov model 2CV, neverovatnu kočiju napravljenu u Galiji, koju vuku dva konja. Ovo je suptilan naklon čuvenom Citroenovom promotivnom filmu snimljenom na Kineskom zidu.

Dodatno, filmska ekipa je takođe bila oslonjena na prave automobile marke Citroen koje su koristili za potrebe prevoza. U tom smislu su u opticaju bili modeli: ë-C4, C5 Aircross PHEV, ë-Spacetourer, Ami i e-Jumpy. Nijedan od njih se neće pojaviti na velikom platnu… Barem ne u ovom ostvarenju.

Izvor: AutoRepublika

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare