27. Jula 2022.

Svaka peta osoba doživi moždani udar: 10 faktora ključni za uočavanje

Big Portal

Moždani udar se može desiti bilo kome, bilo kada, bilo gde. Svaka četvrta odrasla osoba će to doživeti. Međutim, gotovo svi moždani udari mogu se sprečiti preventivnim merama. Prvi korak je da prepoznate i razumete sopstvene faktore rizika i zaštitite se tako što ćete delovati na njih.

1. Visok krvni pritisak – više od polovine moždanih udara je uzrokovano visokim krvnim pritiskom. Jednostavnim proveravanjem i kontrolom krvnog pritiska možemo značajno smanjiti rizik od moždanog udara.

2. Vežbanje – pridržavajući se preporuka o minimalnoj količini fizičke aktivnosti – 30 minuta umerene aktivnosti pet puta nedeljno – sopstveni rizik možemo da smanjimo za 25 odsto.

3. Masti – prekomerna telesna težina je uzrok svakog petog moždanog udara. Ljudi sa prekomernom težinom imaju 22 odsto veći rizik od moždanog udara, dok gojazni imaju 64 odsto veći rizik!

4. Ishrana – smanjenjem soli, šećera i masti i povećanjem unosa povrća i voća pomažemo u održavanju odgovarajuće telesne težine, krvnog pritiska i holesterola, čime značajno sprečavamo nastanak moždanog udara.

5. Fibrilacija arterija – nepravilni, uglavnom prebrzi otkucaji srca predstavljaju veliki rizik za moždani udar ako se ne leče. Oni su češće fatalni ili dovode do teških oštećenja.

6. Pušenje – više od deset slučajeva moždanog udara povezano je sa pušenjem. Da biste povećali šanse za uspešan prekid, korisno je potražiti pomoć stručnjaka.

7. Alkohol – smanjenje unosa alkohola na dve jedinice dnevno za muškarce i jednu jedinicu za žene takođe će smanjiti rizik od moždanog udara.

8. Holesterol – više od četvrtine slučajeva moždanog udara povezano je sa visokim nivoom “lošeg” (LDL) holesterola. Nivo holesterola se može kontrolisati ishranom, načinom života i lekovima.

9. Dijabetes – svaka peta osoba koja doživi moždani udar je dijabetičar, a imaju i smrtonosnije posledice moždanog udara u odnosu na opštu populaciju. Smanjenje rizika od dijabetesa i kontrola glikemije takođe će smanjiti rizik od moždanog udara.

10. Depresija i stres – čak svaki šesti moždani udar vezan je za mentalno zdravlje. Depresija i stres povećavaju rizik od manjih moždanih udara, posebno kod starijih ljudi.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare