Svaka dva, tri dana cijene skaču od 5 do 10 feninga - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Svaka dva, tri dana cijene skaču od 5 do 10 feninga

Stiče se utisak da svaka dva do tri dana cijene skaču od 5 do 10 feninga po litru. Trenutno je nekoliko razloga koji prate trend povećanja cijena nafte i naftnih derivata.

  • U ovom trenutku postoje opravdani razlozi koji se vežu za ukrajinsku krizu, ne znamo šta će se desiti, jer postoji apsolutna neizvjesnost šta će se desiti na globalnom tržištu, a to se posebno odnosi na energente, naftu i naftne derivate”, izjavio je za Source portal ekonomski analitičar Admir Čavalić.

Kada govorimo o domaćem tržištu nafte i naftnih derivata, imamo dva problema, kaže on, i dodaje prvi je da postoji monopolistička konkurencija velikih naftnih distributera, zatim činjenica da država ima značajno učešće u okviru oporezivanja fiskalnog tereta kroz akciznu politiku nafte i naftnih derivata.

“Interesantna stvar kod nas je da u kratkom roku ne dolazi do pada cijena nafte, to građani mogu posvjedočiti na lokalnim benzinskim pumpama, gdje imate izuzetan skok ako postoje opravdani razlozi, a s druge strane ukoliko dođe do naglog pada cijena nafte na globalnom tržištu, maloprodavci kod nas ne prate taj trend u smislu da koriguju cijene prema dole”, kaže Čavalić.

Isitiče da kada točite gorivo tri su stvari koje utiču na cijene, to su globalni tokovi, uvoznici, veledistributeri ili veletrgovci i učešće države

(Agencije)

Danas objavljeno

Bijeljina: Požar u pogonu fabrike “Sava”

Vanja A

Vučić: Za sada ne postoji mogućnost da uvedemo sankcije Rusiji

M.

Nevrijeme i jak grad pogodili dijelove Hrvatske

M.

Ostavite komentar