Svaka četvrta žena odlazak u teretanu smatra zastrašujućim, otkriva istraživanje - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Svaka četvrta žena odlazak u teretanu smatra zastrašujućim, otkriva istraživanje

NOVO istraživanje otkrilo je da svaka četvrta žena odlazak u teretanu smatra ‘zastrašujućim’ jer se boje osude drugih. Gotovo polovina žena u nekom se trenutku tako osjećala u teretani, a to najviše utiče na one u dobi od 18 do 24 godine.

37 posto njih smatra da drugi misle da nisu dovoljno dobre da bi išle u teretanu, a 28 posto brine da će ih drugi smatrati neprivlačnima kada vježbaju. Trećinu brine da će im se drugi smijati ako ne znaju šta rade, a to na kraju rezultuje odustajanjem i ostankom kod kuće.

Sve su to podaci dobijeni istraživanjem koje je kompanija Sure Women sprovela među 2000 žena. Tako je otkriven i podatak da se žene ne kreću dovoljno što može imati ozbiljne posljedice po zdravlje. 

Rezultat je otkrio da je prosječna Britanka fizički aktivna četiri sata u danu što znači da tri četvrtine dana provodi sjedeći ili ležeći.

Više od petine ispitanica priznalo je da vježbaju manje od jednom sedmično, ponekad uopšte ne i radije provode vrijeme gledajući televiziju, pregledavajući internet ili ne radeći ništa kod kuće.

Iako u prosjeku troše 300 funti na članstvo u teretanama i fitness treninge, mnoge to uopšte ne koriste.

“Šokirali smo se ovim podacima. Žene se ne kreću dovoljno, a nevjerovatno je što ih u tome spriječava. Jednostavne stvari poput pješačenja do posla, korištenje stepenica umjesto lifta ili duže šetnje vikendima su primjeri manjih aktivnosti koje mogu imati veliki uticaj”, izjavila je Courtney Lucas, voditeljka brenda Sure Women.

Iako 67 posto žena priznaje da želi više poraditi na fizičkoj aktivnosti, prepreke su im izgovori poput “biću previše crvena i znojna” ili osjećaju strah da neće biti dovoljno dobre.

“Fizička kativnost se reklamira kao lijek za toliko toga, od depresije do gubitka pamćenja. Razne studije upozoravaju da će sjedilački način života uzrokovati isti broj smrti kao pušenje i određene vrste raka, ali ljudi kao da to ne shvataju”, upozorila je dr. Sarah Jarvis, stručnjakinja za žensko zdravlje.

Evo šta su prema istraživanju vodeći razlozi za izbjegavanje vježbi među ženama:

1. Nedostatak novca (27%)

2. Smatram to zastrašujućim (25%)

3. Briga da se neću uklopiti među druge ljude (21%)

4. Briga šta će drugi misliti o meni (19%)

5. Ne znam kako koristiti sprave (16%)

6. Brinem da ću biti previše crvena i znojna (15%)

7. Bojim se da nisam dovoljno dobra (14%)

8. Mislim da moram biti u boljoj formi da bih mogla vježbati pred drugima (14%)

9. Osjećam nelagodu pred muškim trenerima (14%)

10. Ne sviđa mi se kako izgledam u sportskoj odjeći (12%)

Danas objavljeno

Paparazzo fotke otkrile pravo lice Kendall Jenner, najplaćenije manekenke na svijetu

Vanja A

Ljekar zabranio kraljici da pije alkohol

Vanja A

Ko je glumica iz serije „Squid Game“ o kojoj priča cijeli svijet?

Vanja A

Ostavite komentar