16. Decembra 2020.

Svaka četvrta osoba u svijetu do 2022. godine neće dobiti vakcinu

Big Portal

Ovo je dio istraživanja koje je su objavili naučnici Škole za javno zdravstvo Džons Hopkins Blumberg u SAD-u. U njemu se navodi kako bi ostatak vakcina morale dijeliti zemlje s niskim i srednjim prihodima, u kojima živi više od 85 posto svjetske populacije, piše Klix.

Istraživači tvrde kako efikasan odgovor na pandemiju zahtijeva da zemlje s visokim dohotkom učestvuju u pravednoj distribuciji vakcine širom svijeta.

– Nesigurnost oko globalnog pristupa vakcine protiv korone ne prati se samo tokom kliničkih ispitivanja, već i zbog neuspjeha vlada i proizvođača vakcina da budu transparentniji i odgovorniji u vezi s tim aranžmanima – smatraju oni.

Čak i ako vakcine vodećih proizvođača dosegnu predviđeni maksimalni proizvodni kapacitet, gotovo 25 posto svjetske populacije možda neće dobiti vakcinu još godinu dana ili više, pri čemu istraživači Džon Hopkinsa drže i da bi Kovaks, kao ustanova Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) mogla imati ključnu ulogu u osiguravanju poštenijeg pristupa odobrenim vakcinama, iako je osigurala samo 500 milijuna doza ili daleko ispod cilja da isporuči najmanje 2 milijarde doza do kraja 2021. Godine.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare