Svaka četvrta osoba u svijetu do 2022. godine neće dobiti vakcinu - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Svaka četvrta osoba u svijetu do 2022. godine neće dobiti vakcinu

Svaka četvrta osoba možda neće dobiti vakcinu protiv korona virusa barem do 2022. godine jer su bogate zemlje s manje od 15 posto svjetske populacije rezervirale 51 posto doza najperspektivnijih vakcina.

Ovo je dio istraživanja koje je su objavili naučnici Škole za javno zdravstvo Džons Hopkins Blumberg u SAD-u. U njemu se navodi kako bi ostatak vakcina morale dijeliti zemlje s niskim i srednjim prihodima, u kojima živi više od 85 posto svjetske populacije, piše Klix.

Istraživači tvrde kako efikasan odgovor na pandemiju zahtijeva da zemlje s visokim dohotkom učestvuju u pravednoj distribuciji vakcine širom svijeta.

– Nesigurnost oko globalnog pristupa vakcine protiv korone ne prati se samo tokom kliničkih ispitivanja, već i zbog neuspjeha vlada i proizvođača vakcina da budu transparentniji i odgovorniji u vezi s tim aranžmanima – smatraju oni.

Čak i ako vakcine vodećih proizvođača dosegnu predviđeni maksimalni proizvodni kapacitet, gotovo 25 posto svjetske populacije možda neće dobiti vakcinu još godinu dana ili više, pri čemu istraživači Džon Hopkinsa drže i da bi Kovaks, kao ustanova Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) mogla imati ključnu ulogu u osiguravanju poštenijeg pristupa odobrenim vakcinama, iako je osigurala samo 500 milijuna doza ili daleko ispod cilja da isporuči najmanje 2 milijarde doza do kraja 2021. Godine.

Danas objavljeno

Nikada ne bih žrtvovao mir, sve aktivnosti su političkog i pravnog karaktera

M.

Porfirije prošetao centrom Sarajeva, napio se vode sa česme na Baščaršiji

M.

Raste broj zaraženih u Sloveniji, preminule tri osobe

M.

Ostavite komentar