Švajcarski gradić u kome "mamurluk" traje 10 godina - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Švajcarski gradić u kome “mamurluk” traje 10 godina

Festival u čast vinarima i vinogradarima čeka se i po 20 godina, a nakon toga sledi 10 godina oporavka i planiranja novih događanja.

Mali švajcarski grad Vevi okružen je terasama vinograda i tirkiznim jezerom, ali jednom u generaciji idilu poremeti najveći festival u zemlji. Svakih 20 do 25 godina i do 20.000 stanovnika pridružuje se brojnim posjetiocima koji uživaju u živopisnoj zabavi u čast vinu i vinarima.

Ovog leta je više od milion ljudi posetilo Vevi tokom 25 dana festivala.

Vinari, glumci, svirači i performeri godinama se pripremaju za “Fête des Vignerons” koji se prvi put održao 1787. godine. Ove godine se jedan od najvećih svjetskih vinskih događaja održao tek po 12. put.

Na pitanje zašto su tolike pauze između festivala, odgovara se da je potrebno 10 godina za oporavak, a idućih deset za planiranje novog događaja, piše Punkufer.hr.

Ove godine je učestvovalo 5.500 izvođača, a tristotinak ih je bilo u velikoj paradi.

Nakon otvarenja na glavnom gradskom trgu grad postaje pozornica na otvorenom. U novoj areni koja se prostire na oko 14.000 kvadratnih metara uživalo se u predstavama za pamćenja, a oni na najboljim mjestima uživali su i u pogledu na Alpe, kao i na  Ženevsko jezero s druge strane.

Festival je poslastica za gurmane koji danima istražuju lokalne, ali i međunarodne kuhinje. Nađu se i specijaliteti od Friburga do Tibeta i Vijetnama. Prodalo se i na stotine hiljada boca vina, a poteklo je i više od 500.000 litara tog pića.

Festival u čast vinarima njeguje tradiciju proizvodnje vina koja na tim prostorima seže daleko u prošlost. Najboljim vinarima i vinogradarima dodjeljene su i nagrade koje mnogima predstavljaju vinske Oskare za uloženi trud i zalaganje.

Izvor: N1

Danas objavljeno

Lejdi Gaga pokušala neprimjetno da uđe na svoj koncert: Na stajlingu bi joj “pozavidjeli” i junaci Matriksa

V.R.

10 nevjerovatnih činjenica o Estoniji

V.R.

Alpski glečeri nestaju – niko ne zna šta se “krije” ispod njih

V.R.

Ostavite komentar