Švajcarci na referendumu o više važnih pitanja, među njima i Fronteks - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Švajcarci na referendumu o više važnih pitanja, među njima i Fronteks

Švajcarci danas odlučuju na referendumu o više važnih pitanja, među kojima i o većem izdvajanju novca i ljudstva za evropsku agenciju za kontrolu granica – Fronteks.

Švajcarski političari ističu značaj pozitivnog ishoda referenduma o Fronteksu, ukazujući da, u slučaju odbijanja, postoji opasnost od isključenja iz Šengenskog sporazuma, što bi dovelo do ponovnog uvođenja granične kontrole između Švajcarske i EU.

Švajcarska je članica Šengenskog prostora, iako nije članica EU, a od 2011. učestvuje i u Fronteksu.

Od kraja 2019. EU finansijski i personalno proširuje Frontekst, te na referendumu Švajcarci treba da se izjasne da li prihvataju povećanje finansijskog izdvajanja i ljudstva za Frontex, kao što zahteva Brisel.

Ukoliko se izjasne u korist proširenja Fronteksa Šavjcarska bi morala da poveća i broj svojih službenika u toj institiciji sa šest na maksimalno 40 do 2027. godine.

Finansijsko učešće bi poraslo sa 24 miliona franaka, koliko je bilo 2021, na 61 miliona franaka do 2027.

Protivnici usvajanja odluke o proširenju Fronteksa kažu da Švajcarska ne treba da učestvuje u pružanju finansijske podrške organizaciji koja krši ljudska prava.

Švajcarci će na sutrašnjem referendumu odlučivati o izmenama Zakona o filmovima i izmeni Zakona o transplantaciji organa. Što se takozvanog “Leks Netfliksa” tiče Švajcarci treba da odluče moraju li međunarodne striming platforme ulagati četiri odsto prihoda koji ostvaruju u Švajcarskoj u lokalnu filmsku industriju, što važi za švajcarske televizije od 2007. godine.

Uz to referendum zahteva i da 30 odsto sadržaja na striming platformama dostupnim u Švajcarskoj treba da bude proizvedeno u Evropi.

Kada je reč o izmeni zakona o transplantaciji na referendumu građani treba da odluče treba li olakšati uzimanje organa za transplantaciju.

Danas objavljeno

Ispred suda u Bonu ostavljena odsječena ljudska glava

M.

Prva reakcija Rusije poslije odluke Turske da podrži članstvo Finske i Švedske u NATO

M.

Dječak preminuo u automobilu, baka ga zaboravila

M.

Ostavite komentar