Švajcarci na referendumu; hoće li postati prva zemlja na svijetu koja je ovo zabranila? - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Švajcarci na referendumu; hoće li postati prva zemlja na svijetu koja je ovo zabranila?

Građani Švajcarske odlučuju na da li će postati prva zemlja koja će zabraniti testiranje na životinjama, kao i o pooštravanju kontrole reklamiranja cigareta.

Aktivisti za zaštitu ljudskih prava, koji žele da okončaju sve eksperimente koji se vrše na miševima, pacovima i drugim životinjama, prikupili su dovoljnu podršku da organizuju referendum, prenosi agencija Rojters.

Oni navode da je više od 550.000 životinja uginulo u laboratorijskim testovima 2020. godine u Švajcarskoj, prema vladinim statistikama.

Rezultat referenduma će biti obavezujući.

Kako navodi britanska agencija, ne očekuje se da će referendum proći, na olakšanje farmaceutskog sektora, koji je upozorio da bi taj potez zaustavio razvoj novih lekova i primorao kompanije da presele istraživače u inostranstvo.

Najnovije istraživanje javnog mnjenja pokazalo je da se 68 odsto ispitanika protivi predloženoj zabrani, što sugeriše da je malo verovatno da će biti odobrena.

Kampanja protiv duvana, kojoj je potrebna podrška većine kantona i birača da bi prošla, želi da proširi trenutne granice oglašavanja na reklame gde god mladi mogu da ih vide.

Kako se navodi, to bi uključivalo zabranu reklamiranja u novinama, bioskopima, internetu, na sportskim i drugim događajima- U Švajcarskoj se danas odlučuje i o vladinom predlogu za ukidanje poreza od jedan odsto na vlasnički kapital kompanije, mera za koju se kaže da bi smanjila troškove ulaganja i podržala ekonomski rast.

Protivnici sa druge strane ukazuju da bi ukidanje poreza, kojim se prikuplja oko 250 miliona švajcarskih franaka (270 miliona dolara) godišnje, koristilo uglavnom velikim kompanijama, a pojedinačni porezni obveznici bi trebali da nadoknade manjak.

Finansijska podrška švajcarskim medijima poslednje je pitanje koje će birači razmatrati danas, a vlada želi da spreči zatvaranje više lokalnih novina i radijskih stanica dodeljivanjem paketa pomoći od 151 milion franaka, navodi Rojters.

Izvor: B92

Danas objavljeno

Rusi žestoko odgovorili: Uništenje

Vanja A

Jasan plan? Jednim udarcem se uništava Evropa ali i…

Vanja A

Trese se Turska

Vanja A

Ostavite komentar