Sva tri para orlova krstaša odgojila po mladunče - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Sva tri para orlova krstaša odgojila po mladunče

Sva tri para orlova krstaša, ptice koja u Srbiji ima status kritično ugrožene vrste, ove godine su uspješno izvela potomstvo, a populacija na sjeveru Banata bogatija je za tri mlada orla, potvrdilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Mjere aktivne zaštite orla krstaša, poput četvoromjesečnog čuvanja gnijezda, sprovode se od 2017. godine, a zaposleni, članovi i volonteri Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije tokom sezone motrili su na ova tri para.

“Velika je čast i odgovornost biti uključen u projekat zaštite ugrožene vrste kakva je orao krstaš. Bili smo na rubu nestanka ptice sa nacionalnog grba zbog gubitka staništa, trovanja i krivolova”, rekla je za RTS koordinator projekta zaštite u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Mirjana Rankov.

Ona je naglasila da ovaj uspjeh ohrabruje, te da je oporavak populacije orla krstaša, kao i mnogih drugih vrsta, moguć ako se udruže građani, institucije i privreda.

“Ključne aktivnosti u periodu kada se orlovi krstaši ne gnijezde biće postavljanje novih platformi pogodnih za gnježđenje, održavanje staništa i sprečavanje trovanja”, navela je Mirjana Rankov.

Nezavisne

Danas objavljeno

Nepoznati ponuđač platio 45 miliona KM za desetominutno putovanje u svemir s osnivačem Amazona

V.R.

Kako da otkrijete da li on flertuje s vama?

V.R.

Natalie Portman i Julianne Moore glumit će u drami “May December”

V.R.

Ostavite komentar