1. Oktobra 2019.

Suziću prijeti 10 godina robije

Big Portal

Za krivično djelo za koje ga terete zaprijećena je kazna i do 10 godina robije, zaključuje se uvidom u Krivični zakonik Republike Srpske.

“Ko izvrši obljubu sa djetetom mlađim od 15 godina, biće sankcionisan kaznom zatvora od dvije do deset godina. Ako je djelo izvršeno upotrebom sile ili prijetnje, kao i iskorištavanjem duševne poremećenosti ili nemoćnog stanja djeteta, te na naročito svirep ili ponižavajući način, ili od strane više lica, zatim ako postoji velika nesrazmjera u zrelosti i uzrastu između učinioca i žrtve…, učinilac će biti sankcionisan kaznom zatvora od najmanje osam godina”, navodi se u Krivičnom zakoniku RS.

Kako nam je juče potvrđeno, optužnica je podignuta u ponedjeljak te je proslijeđena na potvrđivanje Okružnom sudu u Banjaluci. Istovremeno, iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka su zatražili da se Suziću produži pritvor, koji mu je određen nedugo nakon hapšenja.

Suzić, koji je zaposlen na mjestu nastavnika u zvanju redovnog profesora na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci, udaljen je sa tog radnog mjesta 7. juna. Kako je ranije saopšteno iz Univerziteta u Banjaluci, rješenje o udaljenju traje dok je u pritvoru.

Inače, izvori bliski istrazi rekli su ranije da su ovaj slučaj prijavili djevojčica i njeni roditelji, a ubrzo nakon toga Suzić je uhapšen.

“U prijavi su djevojčica i njeni roditelji naveli da je Suzić učenicu obljubio baš taj dan, odnosno neposredno prije prijave. Dakle, nije riječ o ponavljanju krivičnog djela”, rekao je ranije sagovornik upućen u istragu.

Podsjetimo, Suziću je ranijim sudskim rješenjima više puta produžavan pritvor. Iz Tužilaštva su to tražili, između ostalog, i zato što je riječ o krivičnom djelu koje je posebno teško s obzirom na način izvršenja ili posljedice.

Kao jedan od pritvorskih razloga navođeno je i to što bi, kako je ocijenjeno, puštanje na slobodu rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanju javnog reda, odnosno uznemirenju javnosti.

NEZAVISNE NOVINE

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare