Suzavac i gumeni meci na demonstranete u Iraku - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Suzavac i gumeni meci na demonstranete u Iraku

Četiri osobe poginule su, a desetine povređene u protestima u Iraku, kada su iračke bezbednosne snage ispalile suzavac i gumene metke na demonstrante, saopštili su policijski i zdravstveni zvaničnici.

U Bagdadu je najmanje jedna osoba ubijena, a više od trideset povređeno prilikom sukoba s policijom nedaleko od centralnog trga Tahrir, prenosi Rojters.

Tri osobe su ubijene, a 14 je povređeno u gradu na jugu Nasiriji, kada su bezbednosne snage preuzele kontrolu nad mostom koji su danima okupirali demonstranti.

Populistički sveštenik Moktada el Sadr je sa svojim pristalicama organizovao antivladine proteste, a do sukoba je došlo kada su zvaničnici počeli da povlače barijere blizu trga Tahrir gde demonstranti već mesecima kampuju, kao i na mostovima preko reke Tigar.

Pristalice El Sadra počele su da napuštaju protestne kampove u toku noći, nakon što je on objavio da neće više učestvovati u demonstracijama.

U gradu Basri bezbednosne snage upale su na glavno mesto protesta i rasporedile snage kako bi sprečile da se demonstranti ponovo tu okupljaju i tom prilikom uhapšeno je najmanje 16 osoba.

Antivladini protesti počeli su još 1. oktobra prošle godine, a od tada je u nemirima stradalo više od 450 osoba.

Učesnici protesta traže povlačenje “korumpirane iračke elite” sa vlasti i okončanje mešanja stranih sila u državnu politiku.

Danas objavljeno

Zaharova ima poruku za Podgoricu

M.

Obezbjedili se za zimu: Gasprom im povećao snabdijevanje

M.

Rusi Zapadu: Naši ciljevi zavise od vas

M.

Ostavite komentar