SUV/krosover ili karavan – šta je praktičniji i korisniji izbor? - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

SUV/krosover ili karavan – šta je praktičniji i korisniji izbor?

Čestu dilemu kupaca pokušava da razreši sajt Polovni automobili.

Izvor: Polovni automobili; Autor: Dragan Romčević

Vozači kojima je potrebno praktično porodično vozilo, sa većim prtljažnikom, često se dvoume između SUV-a, krosovera i klasičnog karavana.

Međutim, šta je to uopšte krosover? Recimo da tu svrstavamo sva vozila koja nisu SUV, ali liče na njega, odnosno imaju neke njegove karakteristike. Nema jasne granice.

Po pitanju pogona takođe nema pravila – neki su dostupni isključivo sa pogonom na sve točkove, kod drugih može da se bira, treći mogu da se kupe samo sa prednjim pogonom.

Krosover može da bude čak i “prepravljena” verzija klasičnog karavana koji dobije pogon na sva 4 točka, drugačije branike, plastične zaštitne obloge (na pragovima, donjem delu vrata, oko rubova “blatobrana”), zaštitu ispod vozila, off-road mod vožnje, povećan klirens, veće felne i gume…

Tako je spreman i za ozbiljniji silazak sa asfalta, a neki primeri su Mercedes-Benz E 200 4M T All-Terrain, Audi A6 allroad, Volvo V90 Cross Country, Škoda Superb Scout…

Zato nećemo da ulazimo u ovu problematiku, nego ćemo u ovom tekstu da ih stavimo u jedan “tim”: SUV/krosover.

Praktičnost ili imidž?

Ako vam je praktičnost zaista na prvom mestu, a ne služi vam samo kao izgovor da biste kupili nešto što liči na “džip”, onda krenimo korak po korak.

1) Veličina prtljažnika

Generalno – karavan je u prednosti ako ga sa SUV/krosoverom poredimo na osnovu dimenzija, mase i cene.

SUV/krosoveri neretko razočaraju potencijalne vlasnike prtljažnim prostorom. Vozač na osnovu njihove veličine, odnosno bolje reći visine, očekuje zaista mnogo prostora za prtljag, ali se ubrzo razočara.

Jedan od problema je to što vozila sa pogonom na sve točkove imaju zadnji diferencijal koji “otima” određenu zapreminu prostora od prtljažnika. Tu su i drugi faktori, kao npr. veći hod točkova (po visini).

Naravno, postoje SUV/krosoveri bez pogona na sva 4 točka (opciono ili standardno), kao i klasični karavani sa pogonom na sve točkove (i njima zadnji diferencijal zauzima prostor), pa je svaka generalizacija nezahvalna.

Jednostavno, sve zavisi od toga kako su konstruktori odlučili da naprave vozilo. Zato sami proverite uživo koliki je prtljažnik.

Zvanične podatke uzmite sa velikom dozom rezerve, pošto je merenje zapremine prtljažnika prilično “siva” zona.

Takođe, uzalud impresivna zapremina ako je otvor prtljažnika suviše uzak, prag previsok, unutrašnjost takvog oblika da ne mogu da se ubace veliki/široki predmeti…

Interesuje nas upotrebljivost u praksi. Obratite pažnju na sledeće, bez obzira da li je u pitanju SUV/krosover ili karavan:

a) Točkovi “kradu” prtljažni prostor. Proverite koliko točkovi “prodiru” u prtljažnik, a naročito obratite pažnju na to kolika je širina između lukova u kojima su smešteni točkovi.

Impresivna maksimalna širina prtljažnika ne znači vam mnogo ukoliko lukovi oduzmu mnogo prostora na sredini, odnosno praktično mu toliko smanje širinu na tom delu da postaje neupotrebljiv za transport širokih predmeta.

b) Dimenzije i oblik otvora prtljažnika. Idealno bi bilo da je otvor prtljažnika što viši i širi, da ima pravilan oblik i da ima što niži tovarni prag (kao npr. VW Caddy ili Citroen Berlingo).

Nažalost, zbog konstrukcionih rešenja (povećanje krutosti karoserije uz istovremeno smanjenje mase, bezbednost, aerodinamika, itd.), ali i atraktivnijeg dizajna (npr. spuštena linija krova pozadi da bi vozilo izgledalo “sportskije”), mnoga vozila imaju neočekivano mali otvor prtljažnika, tako da ubacivanje većih predmeta predstavlja pravu agoniju.

c) Duplo dno i dodatne pregrade. Neka vozila imaju multifunkcionalnu konfiguraciju prtljažnika, pa vozač može da bira. Npr, želite li da pod bude u ravni sa tovarnim pragom uz dodatni prostor ispod ili “dublji” prtljažnik koji može da primi veće predmete ali bez dodatnog prostora ispod poda?

Mnogo je varijacija na ovu temu, pa se unapred upoznajte sa raznim mogućnostima i opcijama. Neke opcije se doplaćuju, pa nije ista situacija kod svih primeraka određenog modela.

Kod karavana pod je niži, pa je lakše ubacivati teže i kabastije predmete. Naravno, džaba niži pod ako teret morate da prebacite preko visokog tovarnog praga, koji neki karavani imaju.

d) Obaranje naslona zadnje klupe. Kod nekih vozila ostaje ravna površina kada se obore nasloni zadnje klupe, kod nekih ne – zato proverite tu stavku (ukoliko vam je važna).

Za većinu savremenih vozila na internetu možete da nađete razne podatke po pitanju dimenzija prtljažnika, kao što su:

• visina tovarnog praga
• visina od poda prtljažnika do vrha naslona zadnje klupe, odnosno roletne, daske, police ili kako god da nazivamo ono što pokriva prtljažni prostor
• širina prtljažnika na različitim mestima
• dužina prtljažnog prostora
• dužina prtljažnog prostora sa oborenim naslonom zadnje klupe
• širina otvora prtljažnika (širina nije ista svuda – pri dnu otvor može da bude uži, zatim se širi, pa ponovo sužava)
• visina otvora prtljažnika
• itd.

Ti podaci važni isto koliko i ukupna zapremina zbog mogućnosti prevoza većih predmeta, kao što su dečja kolica, bicikl, itd.

2) Lakši ulazak i izlazak

Visoka pozicija sedišta u velikoj meri olakšava ulazak i izlazak iz vozila. Mlađi vozači ovo obično ne razumeju, ali razumeće kada dođu u određene godine…

Šalu na stranu, tu je SUV/krosover u velikoj prednosti. Postoje značajne razlike i među njima, ali u odnosu na prosečan karavan, situacija je znatno bolja.

Kod nekih karavana imate osećaj kao da se “uvlačite” u sportski kupe bez obzira što je sedište maksimalno podignuto, a pozadi situacija može da bude još gora.

3) Lakše ubacivanje dece u dečja sedišta

I ovde je SUV/krosover u velikoj prednosti. Što je dečje sedište niže postavljeno, to morate više da savijate kičmu kako biste ubacili dete u njega.

4) Tri dečja sedišta na zadnjoj klupi

Ukoliko imate troje dece koja moraju da se voze u dečjim sedištima, ne donosite preuranjen zaključak da je u tom slučaju logičan izbor neki SUV pošto je veći i širi od klasičnog automobila.

Jedini način da proverite mogu li tri dečja sedišta da se montiraju na zadnju klupu određenog vozila jeste da pokušate da ih montirate.

Čak i ako na internetu nađete listu takvih vozila, savetujemo da pre kupovine lično proverite, pošto nisu sva dečja sedišta istih dimenzija, pa možete da se nađete u vrlo neprijatnoj situaciji.

5) Bolji pregled puta iz SUV/krosovera

Zbog visoke pozicije sedenja vozač u SUV/krosoveru može bolje da vidi situaciju ispred sebe, odnosno ispred vozila koje je direktno ispred njega, što može da mu pomogne da brže reaguje (uspori ili zakoči).

Vozač u karavanu sedi nisko, pa vožnja iza nekog SUV/krosovera ili drugog auta sa zatamnjenim staklima može da bude prilično neprijatna.

6) Prostor na zadnjoj klupi

Ovde nema pravila. Napomenimo ipak da, kao i kada je u pitanju prtljažni prostor, neki SUV-ovi mogu vrlo neprijatno da iznenade manjom ponudom prostora na zadnjoj klupi od onoga što potencijalni kupac očekuje.

7) SUV/krosoveri bolje podnose loše puteve

U suštini da, mada nije sve tako jednostavno. Savremeni SUV/krosover nije vozilo pripremljeno za off-road trke, što znači da mu razni elementi vešanja stradaju isto kao i kod karavana.

Kod nekih je vešanje značajno izdržljivije i otpornije na habanje i oštećenja prilikom prelaska preko udarnih rupa i šahtova, penjanja uz ivičnjake i slično – ali kod drugih nije.

Zavisi od modela do modela. Zavisi i od vrste vešanja, kao i od dimenzija guma.

8) Vožnja po snegu

Pošto ima veći klirens, SUV/krosoveru manje smeta neočišćen put kada padne sneg, čak i ako nema pogon na svim točkovima, manja je mogućnost oštećenja prilikom parkiranja na snegom pokrivenom parking mestu, a treba li uopšte pominjati odlazak u planinske predele…

Naravno, mnogi karavani mogu da imaju pogon na svim točkovima, ali su ipak niski, pa sneg može da predstavlja problem.

9) Silazak sa asfalta

Čak i ukoliko vam ne pada na pamet da prljate, grebete i “mučite” svoj SUV/krosover nekim off-road avanturama, ipak imate veću dozu sigurnosti da ćete moći da se izvučete iz raznih nepredviđenih situacija ili prođete neku prepreku koja bi zaustavila karavan.

Kako odlučiti?

Bez poređenja dva konkretna rivala ne možemo da proglasimo pobednika.

Zato, ukoliko ste u dilemi između ove dve (ili tri) kategorije vozila, savetujemo da stavite na papir svoje želje, realne potrebe i finansijske mogućnosti, pa napravite “široku” listu kandidata.

Zatim polako skidajte sa liste one koji ne ispunjavaju neke vama važne kriterijume…

Danas objavljeno

Euro NCAP: Pet zvjezdica za Kineze

Vanja A

Ford slučajno otkrio novi automobil

Vanja A

Osnivač američke kompanije Nikola Motor svjesno obmanuo ulagače!

Vanja A

Ostavite komentar