24. Oktobra 2022.

Sutra o regulacionim planovima u Banjaluci! Grmuša: Jasno kao dan da ću glasati protiv

Big Portal

Grmuša smatra da nema više smisla usvajati bilo kakve regulacione planove, pogotovo u centru Banjaluke, i nakon toga početi sa gradnjom, a da nisu riješeni suštinski i formalni problemi.

Četiri mjeseca nakon što je Ustavni sud Republike Srpske oborio Regulacioni plan za centar Banjaluke, na dnevnom redu 17. redovne sjednice gradskog parlamenta, na prijedlog gradonačelnika Draška Stanivukovića naći će se dvije tačke koje se tiču izrade i izmjene regulacionih planova za centar grada. Tako bi, ukoliko ovi prijedlozi dobiju podršku većine odbornika, Banjaluka dobila novi Regulacioni plan nazvan “Centar-Sjever” u kojem se nalazi i prostor nekadašnjeg kina “Kozara”, ali bi se izmijenio i dio plana na prostoru na kojem se nalaze zgrade Elektrokrajine, IRB-a, hotela Bosna i planirani kompleks “Bijeli dvor”.

Grmuša uvjerava da je prošlo vrlo malo vremena za otklanjanje svih grešaka zbog kojih je prethodni Regulacioni plan poništen.

„Zbog svih proceduralnih stvari koje su navedene kao problematične u odluci Ustavnog suda kojom je poništen Regulacioni plan centra grada, nisam baš siguran da se u ovako kratkom roku sve može otkloniti na zadovoljavajući način i da sve sada funkcioniše besprijekorno“, objasnio je naš sagovornik.

Pored formalnih razloga zbog kojih neće glasati za nove regulacione planove, Grmuša kao dodatni problem ističe i nepostojanje Urbanističkog plana.

„Dakle, ako mi sada u Banjaluci u strogom centru, napravimo određene zgrade, promijenimo način kako to izgleda, kako funkcioniše saobraćaj i svakodnevni život onda je po meni besmisleno poslije toga usvajati Urbanistički plan koji ima drugačija rješenja“, ističe Grmuša, i dodaje da je neophodno da se prvo donese Urbanistički plan, zatim usvajaju regulacioni planovi, a na osnovu njih onda da se izdaju građevinske dozvole i da investitori počinju sa gradnjom.

„Ja vjerujem da će, ako se usvoje novi regulacioni planovi, stanari koji su se i prethodno žalili, ponovo ići sa inicijativom prema Ustavnom sudu, gotovo sam siguran da će se to desiti“, smatra Grmuša.

Dodaje i da su sada gradske vlasti predvidjele formiranje savjeta za izradu svakog regulacionog plana pojedinačno, koji prije nije postojao, a što je bilo naznačeno kao jedna od proceduralnih grešaka u Odluci Ustavnog suda.

„To je jedno nezavisno tijelo, koje bi trebalo da učestvuje u izradi regulacionog plana, ali nisam siguran da će uspostavljanje ovog Savjeta biti sve što je sa formalne strane potrebno uraditi“, zaključio je Grmuša.

Srđan Banović, BL portal

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare