Danas konačna odluka o otvaranju granica za strance - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Danas konačna odluka o otvaranju granica za strance

Savjet ministara BiH na sjednici će donijeti konačnu odluku o otvaranju granica za strane državljane uz negativan test na korona virus.

Iako se na prošloj sjednici državne vlade ovo pitanje našlo na stolu kao zaključak Predsjedništva BiH, a Savjet ministara se saglasilo, ipak je dato i entitetima da se izjasne uz mišljenje zdravstvenih radnika.

Takav potez izazvao je negativne reakcije javnosti jer je isključiva nadležnost države spuštena na odlučivanje entitetima.

Nakon toga je održan i sastanak tri premijera (Tegeltija, Novalić i Višković) koji su se usaglasila oko ulaska stranih državljana te je najavljeno da će nakon odluka entitetskih vlada u BiH moći ući svi strani državljani koji posjeduju negativan tekst na koronavirus ne stariji od 48 sati.

Dva dana uoči sjednice Savjeta ministara BiH, tačnije juče (utorak), Štab za vanredne situacije Republike Srpske donio je zaključak o odobravanju ulaska stranih državljana u Bosnu i Hercegovinu, dok Federacija BiH odavno nema ništa protiv.

Ono što se očekuje sutra jeste i da Savjet ministara BiH precizira vrstu testa koja je potrebna za prelazak bh. granice s obzirom da još nije decidno definisano da li je potreban isključivo PCR test ili se u našu državu može ući i sa onim jeftinijim – serološkim.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija smatra da BiH ne treba da slijedi princip reciprociteta po lošim mjerama, već po onim dobrim.

“Neke zemlje su prema BiH bile vrlo korektne, a mi želimo da budemo korektni prema svima. Naš osnovni motiv je da zaštitimo zdravlje građana, ali i da pokušamo bar djelimično riješiti problem privrede kroz eventualni dolazak turista i svih onih zainteresovnih za BiH”, naveo je Tegeltija.

Otvaranje granica značiće i dolazak određenog broja turista što će značiti bh. privredi, naročito turizmu i ugostiteljstvu. No pitanje je koliko je kasno za ovakvu odluku ove godine s obzirom da već ulazimo u jesen kada se predviđa novi talas korona virusa.

(Klix)

Danas objavljeno

Dodik: Putina sam upoznao s našim viđenjem stanja u BiH

M.

Sahranjen Milutin Mrkonjić, Dačić: Putuj u večnost, dragi ćale

M.

EU prognozira: Omikron bi mogao da zauzme mesto delta soju

M.

Ostavite komentar