Sutra je Teodorova subota - BIGportal.ba
Vijesti

Sutra je Teodorova subota

Ako ovo učinite, pratiće vas SREĆA!

Prizovite samo srećne događaje

Vjeruje se da na ovaj praznik treba posebno da se zaštitimo od loše energije, a evo koja stvar treba da se izbjegava prema narodnom vjerovanju!

Pravoslavni vjernici 15. marta 2019. godine proslavljaju Svetog Teodora Tirona ili Teodorovu sudbotu, a mnoga vjerovanja i rituali vezuju se za ovaj praznik.

Ovaj praznik se uvijek slavi prve subote u Velikom postu, a glavni običaj je kuvanje i osveštavanje žita, kao za krsnu slavu. Ovo žito treba da pojedu članovi porodice za zdravlje i sreću. Takođe, na ovaj praznik se priprema kolač (pogača) i ukrašava se ukrasima u obliku konja i potkovice.

Vjeruje se da je Sveti Teodor zaštitnik konja, pa je na ovaj praznik naročito zastupljeno vjerovanje da potkovica donosi sreću. Mnogi potkovicu stavljaju u vodu ili unose u dom tokom praznika.

Prema narodnom vjerovanju na praznik Svetog Teodora Tirona proslavlja se i dolazak ljepšeg vremena, novog životnog ciklusa, pa prema legendi, Sveti Teodor na svoj praznik odlazi sa konjima da donese ljeto.

Jedan ritual na ovaj praznik je zabranjen, a to je paljenje vatre u kući. Tokom Teodorove subote vatra u kući može da privuče lošu energiju, prema narodnom vjerovanju.

Pravoslavni vjernici koji su postili ove sedmice mogu da se pričeste na praznik Svetog Teodora Tirona.

 

Kurir

Danas objavljeno

“Svi se nadamo miru“

M.

Kraj rata, padaju na kolena?

M.

SAD odobrile: Poljska nabavlja HIMARS

M.

Ostavite komentar