15. Marta 2019.

Sutra je Teodorova subota

Big Portal

Prizovite samo srećne događaje

Vjeruje se da na ovaj praznik treba posebno da se zaštitimo od loše energije, a evo koja stvar treba da se izbjegava prema narodnom vjerovanju!

Pravoslavni vjernici 15. marta 2019. godine proslavljaju Svetog Teodora Tirona ili Teodorovu sudbotu, a mnoga vjerovanja i rituali vezuju se za ovaj praznik.

Ovaj praznik se uvijek slavi prve subote u Velikom postu, a glavni običaj je kuvanje i osveštavanje žita, kao za krsnu slavu. Ovo žito treba da pojedu članovi porodice za zdravlje i sreću. Takođe, na ovaj praznik se priprema kolač (pogača) i ukrašava se ukrasima u obliku konja i potkovice.

Vjeruje se da je Sveti Teodor zaštitnik konja, pa je na ovaj praznik naročito zastupljeno vjerovanje da potkovica donosi sreću. Mnogi potkovicu stavljaju u vodu ili unose u dom tokom praznika.

Prema narodnom vjerovanju na praznik Svetog Teodora Tirona proslavlja se i dolazak ljepšeg vremena, novog životnog ciklusa, pa prema legendi, Sveti Teodor na svoj praznik odlazi sa konjima da donese ljeto.

Jedan ritual na ovaj praznik je zabranjen, a to je paljenje vatre u kući. Tokom Teodorove subote vatra u kući može da privuče lošu energiju, prema narodnom vjerovanju.

Pravoslavni vjernici koji su postili ove sedmice mogu da se pričeste na praznik Svetog Teodora Tirona.

 

Kurir

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare