6. Maja 2022.

Sutra inauguracija Emanuela Makrona – drugi put predsjednik Francuske

Big Portal

Ceremonija je zakazana u 11.00 u sali za proslave Jelisejske palate, ali je predvidjeno da svečanost bude skromna, saopštili su izvori bliski francuskom predsedništvu.

Prema utvrdjenom protokolu, ceremonija će početi proglašavanjem zvaničnih rezultata predsedničkih izbora. Tu ulogu ima predsednik Ustavnog saveta Loran Fabijus (Laurent Fabius).

Centrista Makron je u drugom krugu izbora osvojio 58,55 odsto glasova, a njegova protivnica, liderka ekstremne desnice Marin Le Pen (Marine) 41,45 odsto.

Kako nalaže protokol na inauguraciji predsednika Francuske, Makronu će biti uručena velika ogrlica Legije časti, čime će postati veliki majstor tog reda. To isto je učinjeno pre pet godina kada je Makron osvojio prvi predsednički mandat.

Francuski predsednik će održati govor zvanicama, medju kojima će biti predsednici oba doma parlamenta, Rišar Feran (Richard Ferrand) (donjeg doma) i Žerar Larše (Gerard Larcher) (gornjeg doma – Senata).

Dva ranija predsednika koja su osvojila drugi uzastopni mandat, socijalista Fransoa Miteran (Francois Mitterand) i desničar Žak Širak (Jacques Chirac) takodje su izabrali skromnu ceremoniju inauguracije.

Makron c´e u nedelju učestvovati na svečanostima povodom godišnjice pobede, 8. maja 1945. godine.

Francuski predsednik će u ponedeljak boraviti u Berlinu gde će se sastati sa kancelarom Olafom Šolcom (Scholz). To će biti njegovo prvo putovanja u inostranstvo u cilju potvrde „snage francusko-nemačkog partnerstva“.

Francuze očekuju uskoro još jedni važni izbori – parlamentarni izbori koji će biti održani u dva kruga, 12. i 19 juna.

(Beta)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare