Sutkinja Drena Marin osuđena na zatvor i zabranu vršenja dužnosti - BIGportal.ba
Hronika Republika Srpska / BiH Vijesti

Sutkinja Drena Marin osuđena na zatvor i zabranu vršenja dužnosti

Sutkinja Okružnog suda u Prijedoru Drena Marin proglašena je krivom što je kao postupajući sudija u predmetima protiv maloljetnih osoba donosila rješenja kojima je svoju sestru Sandu Zubanović imenovala za branioca po službenoj dužnosti, te je osuđena na deset mjeseci zatvora i zabranu vršenja dužnosti sudije u periodu od dvije godine, javlja BIRN BiH.

Kako je navedeno na ročištu za izricanje prvostepene presude, u ovaj period se ne ubraja vrijeme provedeno u zatvoru.

Sudija Okružnog suda u Banjaluci Blagoje Dragosavljević je u obrazloženju presude rekao da je Drena Marin kršenjem Zakona o krivičnom postupku donijela svojoj bliskoj srodnici imovinsku korist od 7.825,90 KM.

Marin je u periodu od 5. januara 2011. do 2. novembra 2016. godine donijela 16 spornih rješenja, te je prema presudi počinila produženo krivično djelo povreda krivičnog zakona od strane sudija.

Dragosavljević je u obrazloženju naveo da kada sudija postavlja branioca po službenoj dužnosti, on već postupa u sudskom postupku, a ne izvan njega.

Kao otežavajuću okolnost Dragosavljević je kazao da je Drena Marin sudija sa dugogodišnjim iskustvom i da je krivično djelo učinila u dužem vremenskom periodu, dok su za olakšavajuće okolnosti uzete u obzir životna dob osuđene i njeno porodično stanje.

Na ovu presudu dozvoljena je žalba.

N1

Danas objavljeno

Glasaju za Abazovićevu smjenu; “Ne smije se dozvoliti”

M.

Snijeg napravio potpuni kolaps u Srbiji: “Ne krećite na put bez prijeke potrebe”

M.

Preminuo Aki Rahimovski

Zeljka

Ostavite komentar