8. Oktobra 2022.

Suština je da pustimo da Kosovo uđe u UN, a mi brže u EU; “To je neprihvatljivo”

Big Portal

Vučić je na samom početku rekao da je svoje obraćanje podelio u sedam delova.

Kako je najavio, tu celinu je podelio u dri dela.

  1. Uticaj geopolitičke situacije u svetu na poziciju Srbije na KiM

“Pozicija Srbije postaje sve komplikovanija jer zapad pokušava da kako oni misle reše problem Kosova ulaskom Kosova u UN i jer misle da time rešavaju unutarevropske probeme, a i da oduzmu argument Kosova Vladimiru Putinu”, rekao je.

Istakao da to konkretno znači da se menja arhitektura razgovora. Otkrio je da je predlog Nemačke i Francuske predlog o kom moramo da razgovaramo i razmišljamo.

“Ne možete da bacite predlog koji dolazi od dve najmoćnije zemlje, ali nisam siguran da možemo da ga prihvatimo”, rekao je Vučić.

Kako je kazao, najveća greška bila je dopustiti EU da bude mesto odlučivanja o Kosovu i Metohiji, a ZSO sada ne može biti postavljena na mesto dnevnog reda.

Vučić je podsetio da Albanci žele da Srbi formiraju ZSO kao NVO, ali niko ih ne opominje zbog toga.

Naglasio je da je suština zahteva da Srbija dozvoli da tzv. Kosovo uđe u sve međunarodne organizacije i UN, a dobila bi navodno brzi ulazak u EU i verovatno značajnu ekonomsku korist.

Vučić kaže da je rekao da je za Srbiju, ne samo zbog Ustava, neprihvatljivo da tzv. Kosovo bude članica UN i to će nositi svoje posledice.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je kaza da svakodnevno imamo provokacije Albanaca. “Nama kao državi ne ostaje ništa drugo nego da se pozivamo na međunarodno javno pravo. Svi ostali se drže MJP kad im to odgovara… Pozicija srpskog naroda na KiM je takva da ne mora ništa da govori, ali Srbija će nastaviti da pomaže svom narodu”.

Predsednik Vučić je ranije najavio da će 8. oktobra govoriti o potezima koje će povući država u vezi sa svim važnim političkim i ekonomskim pitanjima, kao i o tome kakvu će politiku Srbija voditi u narednom periodu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare