Susret Merkelove i Bajdena - “Sjeverni tok 2“, NATO, Rusija i lična poruka kancelarki - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Susret Merkelove i Bajdena – “Sjeverni tok 2“, NATO, Rusija i lična poruka kancelarki

Predsednik SAD Džo Bajden sastao se u Beloj kući sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Na zajedničkoj konferenciji za medije Bajden je rekao da je zabrinut zbog gasovoda “Severni tok 2“ i da će SAD i Nemačka zaštititi istočne NATO saveznike od, kako je naveo, “ruske agresije”. Angela Merkel je izjavila da imaju različite poglede u vezi sa gasovodom, ali da Nemačka smatra Ukrajinu tranzitnom zemljom.

Džo Bajden je rekao da će se SAD i Nemačka zalagati za odbranu istočnih država članica NATO-a protiv, kako je rekao, ruske agresije, i dodao da su on i Mekelova ujedinjeni u uverenju da Rusija ne bi trebalo da koristi gasovod da bi “maltretirala” sopstvene susede.

“Ujedinjeni smo, i ostaćemo ujedinjeni u odbrani naših istočnih NATO saveznika od ruske agresije”, rekao je Bajden.

Merkelovoj je, kaže, rekao da je zabrinut zbog gasovoda “Severni tok 2”.

“Kancelarka Merkel i ja smo apsolutno jedinstveni u uverenju da se Rusiji ne sme dozvoliti da koristi energiju kao oružje za prisiljavanje ili pretnju sopstvenim susedima “, kazao je Bajden.

Angela Merkel je istakla da imaju različite poglede u vezi sa “Severnim tokom 2”, ali da Nemačka smatra Ukrajinu tranzitnom zemljom.

Merkelova je rekla da Evropa ima “niz instrumenata” koje može preduzeti, uključujući sankcije, ako se Rusija ne pridržava obaveza prema Ukrajini.

Nemačka kancelarka navela je da postoji međusobno razumevanje da je Kina njihov rival i da pravila o tome kako se ondose prema toj zemlji počivaju na zajedničkim vrednostima Nemačke i SAD.

Govoreći o ukidanju ograničenja za putovanja iz EU u SAD, američki predsednik je kazao da se to razmatra i da je taj “proces u toku”.

Sastanak u Beloj kući trajao je duže od sat vremena.

Bajden je naveo da će mu lično Merkelova istinski nedostajati na zajedničkim samitima i zahvalio nemačkoj kancelarki na prijateljstvu.

Poseta Merkelove Beloj kući je prva poseta nekog evropskog lidera otkad je Bajden preuzeo funkciju u januaru.

rts

Danas objavljeno

Usvojili su, zvanično

Vanja A

Vatreni okršaj kod američke granice: Vojska hitno reagovala, ima mrtvih

Vanja A

Snažan zemljotres u regionu Tajvana

Vanja A

Ostavite komentar