Susret dva svjetska lidera neće biti prijateljski? - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Susret dva svjetska lidera neće biti prijateljski?

Susret Vladimira Putina i Džozefa Bajdena 16. juna neće biti prijateljski, piše BBC.

Za početak, Rusija je nedavno stavila SAD na listu “neprijateljskih zemalja. Takođe, obe strane mesecima govore da je odnos dve zemlje “na dnu”, a nikako nisu pomogli potezi američke administracije koja je povećavala sankcije Rusiji, zbog mnogih stvari, počev od situacije u Ukrajini pa do optužbi za mešanje u izbore.

Kao šlag na tortu bila je Bajdenova izjava u jednom intervjuu u kojoj je Putina nazvao “ubicom”.

Ipak, dva lidera su pristala da se sastanu, a mnogi analitičari u Rusiji smatraju da je to napredak sam po sebi.

“Samit na kom će se sastati je važan u smslu sibolizma- stavlja Rusiju na isti nivo kao što sui SAD, a za Putina taj simbolizam nije nevažan”, smatra ruski analitičar Andrej Kortunov.

“Putin definitivno želi da bude izjednačen sa američkim predsednikom. On želi da bude poštovan, pod njegovim uslovima”, dodaje analitičarka Lilija Ševtsova, koja ističe i da Putinželi da “pokaže mišiće i bude priznat kao član kluba”.

Neće to biti prijateljsko ćaskanje već opipavanje crvenih linija, ali upravo taj dijalog je jedini put iz mogućeg ambisa.

Proteklog vikenda Putin je za državnu TV rekao da postoje teme s kojima može sarađivati sa SAD, počev od kontrole nuklearnog naoružanja, zatim i o konfliktima u Siriji i Libiji, ali i o klimatskim promenama.

“Ako stvorimo mehanizme da radimo na tim temama, mislim da onda samit nije bioa džabe”, rekao je Putin.

Analitičari iz Rusje smatraju da će Putin, koji je prethodnih meseci SAD označio kao neprijateljsku zemlju koja ne želi dobro Rusiji, ipak pokšati da “smiri strasti i spusti loptu”, tim pre što ruska javnost nije preterano zainteresovana za spoljnopolitičke pobede usled gorućih unutarpolitičkih pitanja – ekonomije na primer.

Ono što Vladimir Putin svakao ne želi, ali je spreman i na to, je predavanje o ljudskim pravima – uključujuc´i slučaj Alekseja Navaljnog, ruskog opozicionog političara, prvo otrovanog, a sada u zatvoru.

Moskovski sud zabranio je rad kancelariji organizacije navaljnog presudom koja je lako mogla da se odloži do kraja samita.

Očekuje se da će Putin u tom smislu poslati poruku da c´e nastaviti da se neslaže i da se to ne tiče Amerike.

“Bajden c´e pevati svoju pesmu – svoju uvodnu reč o Navaljnom i ljudskim pravima; zatim c´e Putin reći da su SAD iste”, predviđa Ševcova. “Ali činjenica da se ovaj sastanak održava znači da c´e nakon ‘predstava’ o ljudskim pravima prec´i na glavno jelo. A to je – učinimo nešto da smanjimo napetost”, zakljčila je ona.

(BBC)

Danas objavljeno

Otkriven kamp za uzgoj marihuane; Uhapšena četiri lica

M.

Slavonski Brod: Vozač autobusa uhapšen, rekao da je zaspao na trenutak

M.

Novi detalji nesreće u Slavonskom Brodu

M.

Ostavite komentar