Suspenzija BiH korak unazad - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Suspenzija BiH korak unazad

Igor Crnadak, ministar spoljnih poslova BiH, na konferenciji za novinare u Sarajevu ocijenio je da suspenzija BiH iz Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope predstavlja korak nazad na evropskom putu BiH.

Ocijenio je da će to imati nesagledive posljedice i da će nanijeti ogromnu štetu imidžu zemlje, koja do kraja ove godine neće imati svoje predstavnike u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope.

Naročito je šteta, kazao je Crnadak, što Predstavnici BiH neće učestvovati u izboru generalnog sekretara Savjeta Evrope koji se bira ove godine na mandat od deset godina.

Crnadak je kazao da je glavna odgovornost zašto BiH neće imati delegaciju u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope na Parlamentarnoj skupštini BiH i da ovo pitanje nema ništa s tim što još nije imenovan Savjet ministara BiH.

– Sramota je da nakon što smo i 2015. godine predsjedavali Savjetom Evrope, sada, da tako kažem sportskim žargonom, napravimo ovakav jedan faul. To je sramota – kazao je Crnadak.

Nije htio komentarisati bilo šta u vezi s navodnom aferom “Selefije”, odnosno miješanje hrvatske SOA u unutrašnje poslove BiH, kazavši da je Predsjedništvo BiH dobilo informaciju o tome te da se on kao ministar “čuvao” izjava o ovoj temi.

Odgovarajući na novinarsko pitanje bi li njegova i ostavka Mirka Šarovića u Savjeta ministara ubrzala formiranje novog saziva, Crnadak je odgovorio odrično.

Kazao je i da nema informacija o aktivnostima koje se provode na eventualnom povratku žena i djece iz BiH, a koji su u Siriji.

Na pitanje novinara da prokomentariše izjavu Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA i predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH, da je ”MVP trebao podsjetiti Parlament BiH” na obavezu u vezi s Parlamentarnom skupštinom Savjeta Evrope, Crnadak je kazao da to nije obaveza Ministarstva i da MVP “nije sekretarijat PSBiH” pa da mora voditi računa o tome.

(Avaz)

Danas objavljeno

Napadnuta američka baza u Siriji

V.R.

Bivša holandska kraljica pozitivna na koronu

V.R.

Incident iznad Crnog mora: Ruski avion skrenuo, NATO ignorisao

V.R.

Ostavite komentar