Suspendovana sertifikacija "Sjevernog toka dva" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Suspendovana sertifikacija “Sjevernog toka dva”

Cijene gasa u Evropi skočile su za 11 odsto nakon što je njemački regulator suspendovao sertifikaciju Sjevernog toka dva.

Njemački energetski regulator “Bundesnetzagentur” suspendovao je danas sertifikaciju “Sjevernog toka dva AG” kao nezavisnog operatera ovog gasovoda.

“Bundesnetzagentur” je danas obustavio proceduru za sertifikaciju Sjevernog toka dva kao nezavisnog operatera prenosa. Nakon detaljnog pregleda dokumentacije, “Bundesnetzagentur” je zaključio da bi bilo moguće sertifikovati operatera gasovoda Sjeverni tok dva samo ako je taj operater organizovan u pravnoj formi prema njemačkom zakonu – saopštio je regulator.

U saopštenju se ističe da će se proces sertifikacije nastaviti kada matična kompanija prenese kapital i osoblje u njemačku filijalu.

  • Procedura sertifikacije će ostati suspendovana sve dok glavna imovina i ljudski resursi ne budu prebačeni na podružnicu i “Bundesnetzagentur” ne bude u mogućnosti da provjeri da li je dokumentacija koju je podružnica, kao novi podnosilac zahtjeva, ponovo podnijela, kompletna. Kada ovi uslovi budu ispunjeni, “Bundesnetzagentur” će moći da nastavi sa ispitivanjem u ostatku četvoromjesečnog perioda predviđenog zakonom, izradi nacrt odluke i dostavi ga Evropskoj komisiji na mišljenje, kako je predviđeno zakonodavstvom EU o unutrašnjem tržištu – naveo je regulator.

“Bundesnetzagentur” je, takođe, saopštio da su njemačko Ministarstvo energetike i Evropska komisija “unaprijed obaviješteni” o suspenziji, navodi Sputnjik.

U međuvremenu, cijene gasnih fjučersa u Evropi porasle su danas za 11 odsto nakon suspenzije sertifikacije.

Danas objavljeno

Sijarto: EU treba da iskoristi svaku priliku za dijalog sa Rusijom

M.

Novi zakon: Za dezertere deset godina zatvora

M.

Kadirov predložio mobilizaciju polovine pripadnika saveznih snaga

M.

Ostavite komentar