2. Oktobra 2019.

Suspendovan Štrahe

Big Portal

Predsjedništvo stranke je tu odluku donijelo sinoć, a Štrahe je pokušao da ih preduhitri i juče ujutro zakazao konferenciju za štampu na kojoj je saopštio da zamrzava svoje članstvo u stranci, kao i da se, dok se ne rasvijetle sve optužbe na njegov račun, neće baviti politikom.

Novi šef FPO Norbert Hofer rekao je novinarima, nakon sjednice Predsjedništva, da statut stranke ne predviđa mogućnost zamrzavanja članstva, i da je Štraheova odluka uzeta u obzir i da je suspendovano njegovo članstvo do daljnjeg.

– Mislim da je to u skladu s njegovom odlukom. To je ono što je rekao. Statut ne poznaje mogućnost stavljanje u mirovanje članstva. Sačekaćemo da se vidi da li su optužbe na njegov račun tačne, ako jesu, onda će biti isključen iz stranke – poručio je Hofer.

Inače, Štrahea mnogi funkcioneri u FPO okrivljuju za poraz na prijevremenim parlamentarnim izborima, jer je vlada u kojoj su bili slobodarci pala, nakon što je u javnost dospjela korupcionaška afera “Ibica” u kojoj je bivši lider bio glavni akter, a zbog čega je morao da se povuče sa funkcije šefa partije, kao i vicekancelara.

Odluka o suspenziji članstva Štrahea jasna je poruka distanciranja stranke od bivšeg lidera.

Na sjednici Predsjedništva donijeta je odluka i o reformi partije, a u te svrhe su uspostavljene radne grupe koje će se baviti modernizacijom stranke, kodeksom ponašanja, kao i strožijim pravilima u oblasti finansija.

Suspenzija članstva znači da Štrahe gubi sva prava koja imaju članovi FPO.

Što se tiče njegove supruge Filipe, stranka je uzdržana po pitanju njenog poslaničkog mandata.

Hofer je rekao da se čekaju još konačni rezultati izbora, i da će potom bečki odbor, pošto je ona bila na njegovoj listi kandidata, donijeti odluku.

Naime, FPO Beča je osvojio samo dva mandata, pa je pitanje da li će Harald Štefan zatražiti svoj mandat osvojen preko Beča, ili će u skupštinu ući preko regionalne liste.

U slučaju da Štefan prihvati bečki mandat, Filipa Štrahe neće moći da uđe u skupštinske klupe.

Hofer je najavio da je na Predsjedništvu stranke donijeta i odluka da on bude predložen za budućeg trećeg predsjednika austrijskog parlamenta, a da će potpredsjednik partije Herbert Kikl biti šef poslaničkog kluba.

TANJUG

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare