"Supervakcine" protiv korone možda nikada neće biti - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Supervakcine” protiv korone možda nikada neće biti

Priče o uspjehu u razvoju vakcine protiv virusa korona se gomilaju, ali to često ima malo veze sa stvarnošću, kaže virusolog Oliver Kepler. “Supervakcine” protiv korone možda nikada neće biti.

Oliver Kepler je član Upravnog odbora Instituta Maks von Petenkofer na Univerzitetu Ludvig Maksimilijan u Minhenu i šef Katedre za virusologiju. U intervjuu za njemački javni servis Tagesschau.de, na pitanje šta misli o najavi Svjetske zdravstvene organizacije da vakcinu protiv virusa korona očekuje za jedanaest do 17 mjeseci, kaže: “Razvoj vakcine mogao bi potrajati godinama ili možda čak decenijama. Takođe je pitanje da li će to uopšte biti visoko efikasna i sigurna vakcina”.

“Moramo da znamo o čemu tačno pričamo. Želimo visoko efikasnu vakcinu. Dakle, vakcinu koja zaista štiti sve vakcinisane od infekcije novim virusom korona ili makar od izbijanja bolesti COVID-19. Drugo, vakcina bi morala da bude sigurna, što znači da ne bi trebalo da ima ozbiljnih nuspojava – za sve grupe stanovništva, uključujući malu djecu i starije osobe.

Treće, morate biti u mogućnosti da proizvedete stotine miliona ili čak milijarde doza vakcine relativno brzo – u roku od nekoliko mjeseci. Po mom mišljenju, nada u takvu supervakcinu potpuno je preuveličana”, kaže Kepler i dodaje da bi umjesto toga trebalo razgovarati o tome da li se može postići djelimični uspjeh.

“Relativno sam uvjeren, dijelom i zbog velikih napora koji se trenutno ulažu u razvoj, da ćemo dobiti vakcine koje će barem djelimično pružiti imunitet određenim grupama ljudi. Tako da će možda nestati vrlo teških oblika infekcije ili da će neki ljudi biti potpuno zaštićeni, a drugi neće”, kaže ovaj virusolog za njemački javni servis.

“Međutim, ne treba ulagati svu nadu i energiju na razvoj vakcina, već takođe tražiti efikasne antivirusne lijekove. Jer i oni mogu da ublaže ozbiljan tok bolesti i pomognu u sprečavanju trajnih oštećenja ili barem smanje njihov broj. To će sigurno biti drugo najvažnije oružje u narednim godinama.”

Kepler kaže da će “u doglednoj budućnosti dio naše svakodnevice biti držanje odstojanja, prekrivanje usta i nosa i pridržavanje higijenskih mjera – u zavisnosti od sezone i pandemijske situacije virusa u odgovarajućim regionima. Sve dok ne postoje efikasne trerapije ili vakcine.”

“Kod respiratornih infekcija, u koje spada i virus korona, imamo jednookog među slijepima – vakcinu protiv gripa. Njena efikasnost varira između 30 i 70 procenata iz godine u godinu. Morate da se vakcinišete svake godine jer se virus znatno promijeni i imunitet na osnovu vakcine ili preležane infekcije, samo djelimično ili uopšte ne pomaže. Ipak, moram da naglasim da će, posebno u predstojećoj zimskoj sezoni, vakcinacija protiv gripa biti izuzetno važna u cilju smanjenja broja bar ovih respiratornih oboljenja.”

On podsjeća da još nismo uspjeli da razvijemo efikasnu vakcinu protiv drugih zaraznih bolesti izazvanih virusima, bakterijama ili parazitima – poput HIV/side, tuberkuloze ili malarije, ali je “uvjeren da ćemo pronaći medicinsku pomoć protiv korone, mada nije jasno kada. Samo smatram da je trenutna rasprava pogrešna: diskusija o tome kako distribuirati vakcinu koja čak nije ni na horizontu. Potrebna nam je saradnja u nauci i politici radi zajedničkog cilja stavljanja pandemije pod kontrolu”, zaključuje ovaj virusolog.

(dw.com)
N.N.

Danas objavljeno

Nermin Nikšić kandidat za premijera FBiH

Vanja A

Lučić prebačen u Tužilaštvo, danas odluka o pritvoru

Vanja A

Devastirana Saborna crkva u Mostaru

Vanja A

Ostavite komentar