10. Novembra 2021.

Super moći sode bikarbone u kuhinji

Big Portal

Osim što se na razne načine koristi u domaćinstvu, naprimjer kao pomoćno sredstvo za čišćenje, za zdravlje i za ljepotu, odnosno uklanjanje podočnjaka i njegu kose, možete je upotrijebiti i kod pripreme raznih vrsta jela, slastica, tijesta i za uklanjanje nečistoća s voća i povrća.

Soda bikarbona ima snažno alkalno djelovanje, dovodi do ravnoteže u organizmu tako da mu vraća kiseli pH u lužnato stanje. Derivat je soli koji se može koristiti kao prirodno sredstvo za reguliranje kiselosti u hrani te kod pripreme pekarskih proizvoda kao prirodno sredstvo za dizanje tijesta.

Soda bikarbona se nalazi u sastavu praška za pecivo, tableta koje se otapaju u vodi i tvore šumeći efekt te raznih napitaka i osvježavajućih pića. Najčešće se koristi u kuhinji kod izrade kolača od dizanog ili prhkog tijesta.

Ako iz recepta želite izbaciti kvasac ili prašak za pecivo, koristite sodu. Tijesto će biti rahlije, a pritom će zadržati svoj volumen. S druge strane, kombinirate li prašak za pecivo i sodu, dobit ćete izdašno tijesto. Uz nešto inovativniji pristup receptu i dalje ćete se držati svog tradicionalnog recepta.

U nastavku donosimo savjete na koje sve mogućnosti možete iskoristiti sodu u kuhinji.

Soda bikarbona u kuhinji

Sodom možete smanjiti i kiselinu jela. Ako ste slučajno dodali malo više umaka od parazdajza ili limunske kiseline u jelo, smanjite njegovu kiselost uz lužnatu sodu bikarbonu. A ako vam općenito smeta kiselost iz paradajza kod pripreme umaka, dodajte prilikom kuhanja jednu malu kašiku sode. To će ublažiti umak.

Želite li omekšati meso ili bilo koju drugu namirnici, učinite to mariniranjem u sodi bikarboni. Dovoljno je meso premazati sodom bikarbonom i ostaviti da odstoji 10-ak minuta. Nakon toga, meso isperite i dobro osušite te dalje pripremajte kao i inače.

Sodu bikarbonu možete koristiti da bi suzbili neugodni miris luka na rukama. Istrljajte ruke sodom uz mali dodatak vode i isperite. Miris će nestati. A kod pranja posuđa u vodu dodajte dvije do tri kašičice sode. Tako će vaše ruke ostati mekane i hidratizirane.

Kuhanje povrća

Kod pripreme soje, graha i ostalih grahorica i mahunarki, uvijek težimo tome da se one što kraće kuhaju, budući da su često jako dugo tvrde i zahtijevaju dužu termičku obradu. Zato kod namakanja koristite sodu jer će im trebati manje vremena da omekšaju. Također, prilikom kuhanja dodajte još prstohvat i smanjite pojavu napuhavanja.

Soda je odlična i za zadržavanje boje kod povrća. Često povrće prilikom kuhanja u vodi izblijedi, a uz prstohvat sode, zadržat će svoju predivnu prirodnu boju čime će vaš tanjur biti i dekorativno i ukusom na zavidnoj razini.

Kod doziranja sode bikarbone potreban je oprez. Iako je potpuno sigurna i bezazlena kod malih doza (prstohvat sode, mala žlica ili vrh noža), budite oprezni ako koristite veće doze. Tada postoji mogućnost za povišeni krvni tlak i ostale zdravstvene tegobe.

Soda bikarbona umjesto praška za pecivo

U slučaju da nemate praška za pecivo, a želite ispeći svoj omiljeni kolač, ne očajavajte. Možete ga pripremiti i bez praška za pecivo i to tako da on i dalje zadrži svoju autentičan izgled i okus. Dovoljno je samo dodati sodu bikarbonu koja je idealna zamjena.

Sodu dodajte u brašno na isti način kao što dodajte i prašak za pecivo. Važno je napomenuti da dvije male kašike praška za pecivo odgovaraju jednoj kašičici sode (omjer 2:1).

Ako u receptu čiji su sastojci, jogurt, med, kiselo mlijeko ili čokolada, želite zamijenite prašak za pecivo, na svaka 2 decilitra ili 2 dekagrama, dodajte pola male kašike sode bikarbone.

Soda bikarbona umjesto kvasca

Kod izrade raznih dizanih tijesta, kao što su pizza, hljeb i kolači, koristite sodu bikarbonu kao prirodni kvasac za dizanje tijesta.

Često nam se dogodi da bi pripremali kolač od dizanog tijesta, a nemamo kvasac. U tom slučaju ne morate juriti do trgovine, već posegnite za sodom bikarbonom. Pomiješajte jednaki omjer sode i limunske kiseline, dodajte im brašno i dobit ćete odličan recept za dizano tijesto.

Soda će zamijeniti kvasac i tako ćete dobiti zdraviju varijantu pekarskih proizvoda. Tijesto će se dignuti začas!

Savršena glazura za kolače sa sodom bikarbonom

Ako želite da se čuti izraze divljenja vašim slasticama, pobrinite se za savršenu glazuru za vaše kolače. Tajna slastičarske glazure upravo je u sodi bikarboni. Savršeno glatka, na oko tamnija, vlažna i bez pucanja? Da, ako joj dodate prstohvat sode bikarbone! Samo uz male količine ovog čudotvornog praha, možete postići predivan izgled vaše torte, kao iz slastičarskog izloga.

Uklanjanje pesticida s voća i povrća

Da bi voće i povrće bilo sigurno za upotrebu, potrebno ga je prije konzumiranja dobro očistiti i oprati. Soda bikarbona koristi se i kao prirodno sredstvo za pranje voća i povrća. U isto vrijeme je blaga i učinkovita. Uklonit će sve nečistoće i pesticide, a voće i povrće će biti spremno za korištenje.

Namočite voće i povrće u vodi u koju ste dodali dvije do tri kašičice sode bikarbone i ostavite da tako odstoji. Isperite nakon pola sata i vaše voće i povrće će biti čisto i spremno za upotrebu.

Soda bikarbona protiv želučanih tegoba

Budući da je poznata kao prirodno sredstvo za liječenje želučanih tegoba, jednostavno je dodajte u jelo! Ne trebate za sodom posezati nakon jela. Učinite jelo laganijim i smanjite napuhavanja, bolove i žgaravicu tako da sodu dodate u samo jelo. Razlog želučanih tegoba obično je višak kiseline pa se u kisele umake i ostala kiselija jela preporučuje dodati prstohvat sode. Dodajte je pred sami kraj kuhanja i riješite se želučanih tegoba prije nego započnu.

Možete je koristiti svakodnevno, uzimajući je rastopljenu u čaši vode. Bitno je jedino da konzumirate sodu bikarbonu koja nema u sebi aluminij. Takvu sodu možete nabaviti u trgovinama zdrave hrane.

Izvor: savjetnica.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare