Za ovu pripremu ove supe će ti trebati oko sat vremena. Vjerovatno ćeš se pitati čemu sat vremena? Jeste jednostavno, ali ipak kako bi se pravilno pripremila ova ukusna supa, da se lijepo redukuje tekućina iz paradajza, a ostala ona bogata aroma, ipak je potrebno vrijeme.
Od sastojaka ti je potrebno:
- 1,5 kg zrelog paradajza,
- 2 češnja bijelog luka,
- 7-8 listića svježeg bosiljka,
- 2 prstohvata soli,
- 3 kašike maslinovog ulja.
Za posluživanje:
- malo kiselog vrhnja (može i slatko),
- nekoliko listića svježeg bosiljka.
Priprema:
Paradajz na vrhu zareži na x, kratko ih potopi u proključalu vodu pa ih zatim oguli. Prereži ih na pola, pa ih očisti od sjemenki i tekućine, a zatim ih nareži na podjednake kockice. U loncu zagrij maslinovo ulje, dodaj drobljeni bijeli luk, pa čim zamiriše dodaj narezan paradajz. Malo ih proprži na ulju, pa dodaj bosiljak, posoli, poklopi i dinstaj oko 30 minuta na laganoj vatri.
Nakon pola sata, štapnim mikserom pretvori u pire. Poklopi i pusti da se supa dodatno sjedini, kuhajući je na laganoj vatri dodatnih 20-25 minuta. Na ovaj će način ispariti sva suvišna tekućina, a dobićeš pun ukus paradajza.
Posluži uz kašiku vrhnja i par listića svježeg bosiljka.
Prijatno!
Izvor: Fresh Food
Ultra.ba